Orbán szerint hasítunk, szerintünk nem
Mindig nagy élvezet péntekenként meghallgatni Orbán Viktort a Kossuth Rádióban. Most épp (egyenesen Japánból!) azt mondta a miniszterelnök, hogy „Nettó reálbér-növekedés van Magyarországon, miközben válság van Európában, röviden mondhatom azt is: hasítunk".
Orbán szerint hasítunk, szerintünk nem

Nem tudom, mennyiben értékelhető „hasításként”, hogy bár hét évvel ezelőtt messze mi éltünk a legjobban a visegrádi négyek közül, ezt az előnyünket Csehország, Szlovákia és Lengyelország mostanra behozta. Sőt, jócskán le is hagytak minket.

 

Az egykulcsos adó mellett is kiállt Orbán. A miniszterelnököt továbbra sem zavarja, hogy azzal csak a társadalom 10 százaléka (a leggazdagabbak) jár jól.

 

Ma átlagosan havi 50 ezer forintnak megfelelő euróval több pénzt keres egy szlovák, és 75 ezer forintnak megfelelő cseh koronával több a bruttó bére egy cseh alkalmazottnak – ezt mutatják a reprezentatívnak nem nevezhető, de széles körű felmérésnek tekinthető fizetesek.hu adatai.

 

Míg 2006-ban csak a cseh nettó átlagfizetés volt magasabb (úgy tíz százalékkal) a magyarnál, 2012-re oda jutottunk, hogy egy cseh dolgozó a magyarnál bő 40 százalékkal többet keres. A szlovákok is elléptek tőlünk: 2006-ban még 25 százalékkal kevesebbet keresett egy szlovák, mint egy magyar, most viszont már 10 százalékkal több a szlovák nettója. A lengyelek folyamatosan dolgozzák le hátrányukat, ami idén vélhetően el is tűnik. Így hét év alatt stabil másodikból negyedikek lettünk a nettó béreket illetően.

 

A folytatás az Egyenlítő TV blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.