Orbán populista uniós rendszere
Nem árt tisztázni: nem Orbán Viktor győzött Európával szemben, ahogy ő ezt igyekszik itthon beállítani, hanem őt győzték le. Emiatt csökkentette az államadósságot, s került ki az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, emiatt módosította kénytelen-kelletlen a médiatörvényt, az alaptörvényt, a bírákra vonatkozó passzusokat stb.
Orbán populista uniós rendszere

Persze azért kreálta meg a maga „uniós rendszerét” (reagálás Nagy Attila Tibor a Népszabadság Fórum rovatában 2013. 07. 20-án megjelent írására). Orbán Viktort az unió kényszerítette uniós politikája megideologizálására. Ha nem béklyózták volna meg a külföldi kritikák, ha nem lármázzák fel jogvédők és politikusok a világ mérvadó intézeteit, akkor nem kényszerül magyarázkodni. Orbán uniós gondolatai zavarosak, és attól függően változtatja őket, hogy egy adott helyzetben mit kívánnak hallani tőle. Legfeljebb a focimániájára épített fel stratégiát, az egész országot stadionépítési lázba kergetve. Minden más szimpla populizmus.

 

Mint ahogy korábban, megtévesztően a Fidesz kommunikációs bravúrstratégiájáról beszélnek, úgy sokan az uniós próféciáját is remekbe szabott nemzetstratégiának tekintik. Ahogy kezd lehullani a lepel a kommunikációs blődségekről, úgy bizonyosodik be: a miniszterelnök Európa-stratégiáját is csak a közvélekedés irányát görcsösen követő populizmus diktálja. Azon kívül, hogy meghallja (államilag pénzelt közvélemény- és kutatócégeitől) a nép hangját, különösebb stratégiát nem fedezünk fel Orbán uniós rendszerében sem. Makacs kivagyiság és rebellió ez a javából.

 

Mi is a helyzet az uniós fronton? A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a többség nem utasítja el uniós kötődésünket, sőt felismerte: uniós forrásokkal lehet életben tartani a beruházásokat, hogy mégiscsak előnyünk származik a befizetéseinknél magasabb támogatásból. Ezért inkább uniópárti, mint euroszkeptikus ma a magyar! Érzékelve a változó közhangulatot, Orbán kénytelen volt ismét irányt váltani. Nem hasonlítja már Brüsszelt és az EP-t se Moszkvához, se Berlinhez, pálfordulattal azt mondja: tulajdonképpen az uniónak kellene irányt váltania, és nem ártana, ha vigyázó szemét rá és unortodox politikájára vetné, mert akkor rögtön tudná, mi a helyes irány.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.