Orbán dakota neve: Kettős Beszéd
Aktuális és "helyi" érdekeinek megfelelően válogatja meg szavait, így váltogatja álláspontját az Orbán-kormány. Vélhetően a kabinet tagjai a miniszterelnöktől lesték el a módszert, Orbán Viktor ugyanis gyakorlatilag soha nem mondja ugyanazt itthon, mint amit külföldön - írja a Népszava.hu.

Az unióellenes és eurószkeptikus kijelentések után ugyanis általában a lehető legbarátságosabb és behízelgőbb stílusban ígér meg mindent Brüsszelben. Mi sem bizonyíthatja mindezt jobban, mint a miniszterelnök saját szavai.Minden eddiginél trágárabb és sértőbb stílusban támadt az Európai Unióra, illetve a közösség végrehajtó szerveire és annak képviselőire több kormánypárti politikus a hét végén. Kövér László szerint például "bandaháborúvá züllött az európai politika", de az Országgyűlés elnöke szombaton az Echo Tv-ben azt is kijelentette, az Európai Bizottság (EB) "meglehetősen becstelen, aljadék" játékot játszik, mert szerinte a testület "jelenti a megállapodás gátját" az IMF-fel.

 

A Hír Tv-ben eközben Kósa Lajos kritizálta az uniót, olyan kijelentéseket téve, mint például, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök "pont olyan, mint egy abszolút jellegtelen NB II-es edző. Olvassanak Karinthyt, az Barrosóról is szól". A Fidesz-alelnök szerint ráadásul az EB "egyáltalán nem komolyabb szervezet, mint egy vidéki horgászklub vezetése", a testület tagjait pedig "telek pozitívnak" nevezte, akikre hazájukban nincs szükség, sőt, kifejezetten "kellemetlenek", ezért "jók lesznek a telekre". Kósa egyébként - éppen azokkal a szavakkal, amelyeket alig néhány nappal korábban Orbán Viktor kormányfő is használt - megkérdőjelezte az EB legitimitását, mondván: őket senki nem választotta meg.Elemzők szerint éppen a kettős beszéd, vagyis a külföldnek és a belföldnek szóló kommunikáció ellentétessége miatt nincs hitele a világban a kabinetnek, sőt, emiatt romlik egyre inkább nemzetközi megítélésünk is. Noha a Fidesz már ellenzékben is nagy mestere volt a skizofrén retorikának, a második Orbán-kormány megalakulása óta szinte nem telik el nap, hogy ne derülne fény valamilyen égbekiáltó ellentmondásra. Ha Orbán Viktor külföldön, leginkább Brüsszelben tárgyal, akkor készséges és békülékeny hangokat üt meg, és az európai uniós elkötelezettségünkről szónokol, valamint az integráció erősítését szorgalmazza. Sőt, rendszerint fűt-fát meg is ígér az uniós döntéshozóknak, majd hazatérve megszegi ezeket az ígéreteket és vérig sérti a tárgyalófeleket.Ráadásul idehaza több mint másfél éve hangos a kormányzati kommunikáció attól: amióta Magyarország 2010-ben kétharmados többséggel egy jobbközép kormányt választott, az EU kitartó kampányt folytat saját tagállama ellen, amelyhez időközben az Egyesült Államok is csatlakozott. A kabinet erőteljes kampányt folytat azért, hogy a hazai közvéleménnyel elhitesse, nemzetközi támadás indult az ország ellen, sőt, az Unió nemzeti önrendelkezésünkre tör.Eközben éppen az Orbán-kormány igyekszik pénzhez és támogatáshoz jutni az brüsszeli döntéshozóktól. Csakhogy a kormányfő budapesti szavai Európa fővárosába is eljutnak, ezt bizonyítja, hogy nemrég még Schmitt Pál államfő is azt mondta: rendkívül rosszul fogadták Orbán Viktor pár nappal korábbi nyilatkozatát, mellyel megkérdőjelezte az EB legitimitását. Az Orbán-kormány diplomáciai baklövései Magyarország gazdasági stabilitását, sőt, nemzetközi megítélését is veszélyeztetik. Az elhibázott lépések felsorolása terjedelmi korlátaink miatt lehetetlen, így csak összegyűjtöttünk néhányat Orbán aranyköpéseiből - itthon és otthon.

A teljes cikket a Népszava Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.