"Orbán alkalmatlan. Mennie kell!"
"Jó reggelt kívánok, Miniszterelnök úr!" - szólítja meg Mesterházy Attila Orbán Viktort e heti írásában.

"Ott akarunk lenni. Bele akarunk szólni. Értékeink és érdekeink tartanak minket Európában. Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió megújításában részt vegyen. Nekem ez a kiindulópontom." - adja meg írása alaphangját a szocialisták pártelnöke, kiállva az európaiság értéke mellett.

 

"Ebben a helyzetben kétségbeejtő felelőtlenség, amit a miniszterelnök művelt péntekre virradó éjszaka. Orbán Viktor ugyanis akkor nemet mondott az új uniós szabályokra. Újra az álforradalmi hevület kerekedett felül benne: ami 23 tagállamnak megfelelő, az neki nem. Csehország hárompárti, Svédország négypárti kormányt vezető miniszterelnöke teljesen érthető módon közölte: saját parlamentjéhez fordul konzultációért. Orbán Viktor viszont előbb egy életveszélyes nemet mondott, majd közel egy napon át hallgatott. Minden európai állam- és kormányfő véleményét azonnal megismerhették saját választói és a világ közvéleménye, kivéve Orbán Viktorét. S ami igazán kínos, hogy közben a britek különállása felett sajnálkozó politikusok és cikkírók közül sokan mutattak rá, mennyire kellemetlen az Egyesült Királyságnak, hogy Magyarországgal került egy társaságba. Ide jutottunk. Orbán Viktor kínos országot csinált a hazánkból." - állítja kiindulópontja alapján Mesterházy.

 

"Orbán politikája teljesen kiszámíthatatlan. Előbb növelni akarja a deficitet, majd mégis minden idők legnagyobb megszorító csomagját zúdítja az országra - érdemi reform nélkül -, aztán a szigorú költségvetési elvárásokat előíró EU-elvárásokból kimaradna, végül mégis hajlandó azokat elfogadni. Van ennek értelme? Miként van értelme annak, hogy előbb beleírják az alaptörvénybe az államadósság-plafont, majd törvényt hoznak arról, hogy öt évig nem fogják alkalmazni?
 
Ha minderre van magyarázat, akkor azt nem az európai politika logikáján belül kell keresnünk. Hanem egy keleti despota gondolkodásában. Orbán mindig a pillanatnyi hatalmi érdekei szerint dönt. Nem ismer más logikát. Péntek hajnalban Brüsszelben ismét látni vélte a szabadságharcos politika folytatásának lehetőségét. Néhány órára ismét felderengtek előtte kedvenc délibábjai. Az kevéssé érdekelte, hogy ezzel Magyarország legalapvetőbb hosszú távú és azonnali napi érdekeit sodorja veszélybe." - próbálja Mesterházy a jelenlegi kormánypolitikát "értelmezni", nem kevés költői kérdést is a levegőben hagyva.

 

"A kormányfő emellett pénteken új felfedezésként tálalta, hogy újra kell tervezni a 2012-es költségvetést, mert nehéz év áll előttünk. Jó reggelt kívánok, Miniszterelnök úr! - mondhatnám és mondom is. Az MSZP már szeptember óta állította, hogy a kormány által beterjesztett költségvetési terv irreális, tarthatatlan, alapjaiban rossz. Orbán Viktor személyes felelőssége, hogy az újratervezés most majd rohammenetben, kapkodva történik, holott az egész ősz rendelkezésre állt volna erre a munkára. Megint az ország látja kárát annak, hogy a miniszterelnök nem mert szembenézni a valósággal.
 
Én azt mondom: ebből elég volt! Minden józan, demokratikus párt és politikus közös felelőssége, hogy Orbán Viktor ámokfutása mielőbb befejeződjön. A miniszterelnöki posztra és a demokratikus kormányzásra való alkalmatlansága nyilvánvaló. A miniszterelnök negyedszázada politizál. Ő ennél már nem lesz sem jobb, sem felelősségteljesebb politikus. Orbán Viktorral bukásra van ítélve Magyarország.
 
Ha pedig így van, akkor a miniszterelnöknek kell buknia, nem az országnak. Orbánnak mennie kell!" - szól az írás határozott konklúziója.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.