Orbán a kötelezettségszegési eljárásról: egyszerű tárgyalássorozat
Megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban; a dokumentumot pénteken küldi el a kabinet - közölte Orbán Viktor csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - írja a HVG.hu.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és "egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk".

 

A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta: a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki. Amint megérkezik Brüsszel válasza - és úgy látja, nincs jelentős eltérés a véleményekben -, a kormány azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek - tette hozzá.

 

A Magyarországra látogató, különféle törvényeket vizsgáló delegációkat, jelentéstevőket érintő felvetésre kijelentette: semmilyen külső erőnek nincs joga ahhoz, hogy felülírja a magyar emberek akaratát. "Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán közzétett gyorsbecslését értékelve - amely alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - Orbán Viktor azt mondta: ez az adat egy "kicsi fénysugár csak, de talán pozitív irányba befolyásolhatja a saját jövőnkről való gondolkodást". Azonban "észnél kell lenni" - folytatta -, nem szabad azt hinni, hogy a magyar gazdaság ma már képes olyan teljesítményt nyújtani, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosító munkát adna.

 

 "Ez a mostani adat megerősít abban, hogy az irányt eltaláltuk" - jelentette ki, hangsúlyozva: csak olyan rendszereket szabad működtetni a gazdaság- és társadalompolitikában, amelyek a munka felé terelik az embereket.

 

Arra a felvetésre, hogy Magyarország is része annak a tizenkét EU-tagországnak, amely esetében - az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, Olli Rehn szerint - alaposabban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye, továbbá a túlzottdeficit-eljárás is hatályban van Magyarország ellen, Orbán Viktor úgy reagált: az európai rendszer nem rugalmas, ugyanis mire a számok beérkeznek, és értékelik azokat, "már régen nem ott van a korong, mint ahol akkor volt, amikor megérkeztek az adatok".

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.