"Orbán a jegybanki devizatartalékra tenné rá a kezét"
"Mesterházy Attila elmondta: sem formailag, sem tartalmilag nem értenek egyet az MNB és a PSZÁF összevonásával." - olvasható az mszp.hu-n.

"A miniszterelnök szándékai mögött az sejlik fel, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásával tulajdonképpen a 36 milliárd eurós jegybanki devizatartalékra akarja rátenni a kezét - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Békéscsabán.

 

A pártelnök emlékeztetett: Simor András jegybankelnök korábban határozottan állást foglalt az ellen, hogy egy "növekedési pumpába" tegyék ezt a pénzt. A politikus szavai szerint egy ilyen lépés "egyértelműen bedöntené az országot." - olvasható a magyar szocialisták honlapján.

 

Az intézményi módosításról a következőképpen nyilatkozott Mesterházy:

 

"Mesterházy Attila elmondta: sem formailag, sem tartalmilag nem értenek egyet az MNB és a PSZÁF összevonásával. A bizottsági tagoknak szerdán anélkül kellett volna vitatkozniuk a felvetésről, hogy megismerhették volna annak részleteit. Habár a Fidesz európai példákra hivatkozik, azt látni kell - folytatta -, hogy elsősorban az eurozóna tagállamaiban gyakorlat a hasonló megoldás, hiszen ott már korlátozottabbak a monetáris politika lehetőségei. Beszélt arról is, hogy sok helyen egy ilyen csúcsszervet a jegybankelnök irányít."

 

"A politikus elfogadhatatlannak tartja a jegybanktörvény módosítását is. Mint mondta, a monetáris tanács létszámának bővítése, a jegybankelnök és a PSZÁF vezetője mellé egy harmadik alelnök "beültetése" egyértelműen olyan elképzelések, amelyekkel a Fidesz a kormányzásának útjában álló fékek és egyensúlyok rendszerét igyekszik lebontani."

 

Mindazonáltal a Kormány felé küldhető pozitív jelzéseket igyekezett Mesterházy nem elmulasztani:

 

"Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy sajtóhírek szerint ismét lesz pénzügyminisztérium, amit Varga Mihály vezethet a jövőben. Közlése szerint ezzel Orbán Viktor belátta tévedését, megfogadta korábbi tanácsukat és egy Matolcsy Györgynél kiegyensúlyozottabb politikust bíz meg. Mesterházy Attila egyben újfent a nemzetgazdasági miniszter távozását sürgette."

 

"Mesterházy Attila közölte azt is, hogy az MSZP hétfői frakcióülésére meghívták Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert is, akitől az IMF-fel folytatandó tárgyalások kapcsán "legalább annyi nyilvánosságot kérnek, mint amennyit a szocialista kormány az akkor ellenzékben lévő Fidesznek 2008-ban megadott." - olvasható az MSZP honlapján.

 

A gazdasági kilátásokról szóló véleményét és a cikk többi részét elolvashatja az mszp.hu-n.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.