Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Orbán végleg mindent megtagad, amit egykor hitt

MSZP  ─   Vélemény  ─   2017. január 17. 08:59   ─   2022. október 20. 08:20

Orbán végleg mindent megtagad, amit egykor hitt
A korai Fidesz bátorításként szolgált a politizáló civil szervezetek számára, és arra buzdított, hogy mindenki beszéljen szabadon."Tulajdonképpen, ha betiltják a szervezetet, akkor azt kell mondani, hogy ugyan létezik Magyarországon egy jogrend, ami lehetővé teszi, hogy ilyen (civil) szervezetek létrejöjjenek, ezt a jogot ugyan mi (az MSZMP) kreáltuk, de hát most nem hagyjuk, hogy ezzel a joggal éljenek" – így összegezte 1988 áprilisában Orbán Viktor a hatalmon lévő MSZMP hozzáállását a frissen megalakult Fidesz nevű civil szervezethez, amely azzal a céllal jött létre, hogy politikai tevékenységet folytasson a kommunista Magyarországon.

 

A Fidesz és a többi rendszerváltó szervezet törvényesen jött létre a ’80-as évek végén. Mint a korai Fidesz egyik tagja pontosan emlékszem, hogy a jog adta, bár addig nem használt lehetőségeket hogyan fordítottuk véleménykifejezésre, szabad gyülekezésre vagy a sajtó beperelésére, egyszóval politikai cselekvésre. A Fidesz története azzal kezdődött, hogy a kommunista rezsim ellenében elismertesse jogát a civil politizálásra.

 

A Fidesz megalakulásától kezdve küzdött azért, hogy az MSZMP által létrehozott álcivil szervezetekkel szemben – amelyek az állampártot szolgálták – olyan szabad és valódi politikai közélet valósuljon meg Magyarországon, amiből kikerekedhet egy jobb és demokratikusabb ország. A korai Fidesz bátorításként szolgált a politizáló civil szervezetek számára, és arra buzdított, hogy mindenki beszéljen szabadon.

 

A korai Fidesz nemcsak beszélt, felvonult és perelt hanem újságot alapított és közéleti akadémiát szervezett. A politizáláshoz magyar magánszemélyektől kapott anyagi támogatást, itthonról és külföldről. Például Soros György támogatása nélkül nem lett volna a Fidesznek a röplapokhoz elengedhetetlen fénymásolója. A civil politizálás maga volt a Fidesz missziója. Orbán Viktor annyira fontosnak tartotta ezt, hogy egyetemi szakdolgozatának is az volt a témája, hogy "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)".

Ma, közel 30 évvel később, a Fidesz el akarja hallgattatni azokat, akik nem értenek egyet elhibázott központosított kormányzásával és a hatalmi arroganciával, amellyel Magyarországot vezeti. A Fidesz ma szabad embereket és szervezeteket fenyeget szavakkal, jogi eljárásokkal és rendőri felvonulással. A legutóbbi hírek szerint olyan törvény készül Magyarországon, amely külföldi ügynöknek bélyegezne bizonyos, a kormányzat által kiválasztott politizáló civil szervezeteket.

Az írás a hvg.hu-n folytatódik.