Népszava vélemény: Orbán üzenete
Valahogyan hozzászoktunk az utóbbi évtizedekben ahhoz, hogy meghallgassuk az ünnepi beszédeket, aztán másnap lapozzunk egyet, és éljük tovább az életünket, ott, ahol egy nappal korábban abbahagytuk. De Magyarország miniszterelnökének október 23-ikai beszéde után nem lehet egyszerűen lapozni és továbblépni.
Népszava vélemény: Orbán üzenete

Orbán Viktor most valami olyan hangot ütött meg, amely jogosan verte ki a biztosítékot mindenkiben, aki október végén-november elején nem akarja harci dobok hangját hallani. '56 emlékét ápolva minden épeszű ember inkább a megbékélésről, a nemzeti összefogásról és az országépítés feladatairól hallana, mintsem ellenségről, tömegbe lövetésről, kardlapozásról, seregek toborzásáról...

 

Ötvenhét évvel ezelőtt volt miért és volt ki ellen harcolni. Mert el kellett viselni az idegen megszállást, amit persze mi magunk "húztunk magunkra" Németország utolsó csatlósaként, háborút viselve majd az egész világ ellen. Gúzsba kötötte az életünket a diktatúra is, ami a háborút követő demokratikus kibontakozást szinte észrevétlenül fojtotta meg. Választási csalásokkal, államosításokkal, koncepciós perekkel, elvette a kisemberek egzisztenciáját. 1956-ban a fegyverek azért szóltak, hogy felszabaduljunk a megszállás alól és kezünkbe vegyük életünk irányítását.

 

A felkelésnek csak áldozatai voltak, a megszállás és a diktatúra maradt. Akik nem akartak, vagy nem tudtak belenyugodni ebbe a helyzetbe? Világgá mentek. Százezrek kerekedtek fel, egyetlen kisbőröndbe, hátizsákba csomagolva a legfontosabbakat. Sokszor csak a szüleik fényképét tették a viharkabátjuk zsebébe, mielőtt elindultak szerencsét próbálni. Bíztak a tehetségükben, a munkaszeretetükben, vagy éppen a szaktudásukban. Voltak, akiknek sikerült, voltak, akiknek nem.

 

A teljes írást a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.