Népszava vélemény: Középosztály-képezde
Az "osztály" szónak eddig az iskolákban elég egyszerű jelentése volt. Még a legosztályharcosabb időkben is nekünk a suliban csupán a III.a-t vagy a VIII.b-t jelölte. Eztán nem így lesz.
Népszava vélemény: Középosztály-képezde

Az "osztály" szónak eddig az iskolákban elég egyszerű jelentése volt. Még a legosztályharcosabb időkben is nekünk a suliban csupán a III.a-t vagy a VIII.b-t jelölte. Eztán nem így lesz. szakmai tanévnyitó értekezleten Balog miniszter úr szavaiból megtudhattuk, hogy az iskolákban nem ám "pontszerű", hanem "rendszerszerű megújulás" zajlik, ami persze "konfliktusokkal jár", de a pedagógusok mindezt "tiszteletre méltó fegyelmezettséggel küzdik végig". Tényleg, magam is láttam a fotókon, hogy Hoffmann Rózsa asszony a széksorokban milyen tiszteletre méltó fegyelmezettséggel tapsol.

 

A miniszter úr megmondta: a közoktatásnak új célja van, ezt kell fegyelmezetten követni. A cél "egy erős nemzeti középosztály kiépítése". Az iskola tehát erre való, nem másra. Vagyis azoknak való, akikből reális eséllyel "nemzeti középosztály" válhat. Eddig a bizonyítványokban a "felsőbb osztályba léphet" bejegyzés azt igazolta: a nebuló nem bukott meg, nem hiányzott túl sokat, teljesítette a követelményeket. Mostantól viszont az egész iskolarendszer azokat szolgálja, akik társadalmilag is megfelelő osztályba léphetnek. Ez pedig mostanában szinte csak azoknak sikerülhet, akik már oda is születtek.

 

Ezen a nemzeti középosztály-képezdén azért elgondolkodtam. Nem is azon, hogy a megkülönböztető jelző tanúsága szerint van "nemzeti" és "nem nemzeti" középosztály is. Bár azt azért jó volna tudni, honnan ismerszik meg az utóbbi. Nehogy még a végén az ember egy "nem nemzeti" középosztálybélivel engedje barátkozni a gyereket.

 

De ami igaziból elgondolkodtatott, az az: mi lesz a közel százezer kis elsős közül a nem középosztálybeliekkel? Merthogy jelen állapot szerint nekik a jövőben sem lesz sok esélyük a nemzeti középosztályhoz tartozni, ahogy a szüleiknek sem volt. Rajtuk máris látszik, hogy a nagyüzemi nemzeti középosztály-termelésnek a selejtjei lesznek.

 

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.