Népszava vélemény: Halottak napja
Ősz van. Halottak Napja. Csendes rezignáció. Végig gondolom, hogy a múló évben kiket vesztettem el. Kiváló fiatal, negyven-ötven éves barátaim mentek el. Kivel a szíve végzett, kivel a rák. Kinek az idegei mentek tönkre, nem bírva a létbizonytalanságot, a hajszát a megélhetés, a pénz után.
Népszava vélemény: Halottak napja

A legjobbakat tönkre tette, hogy egy hitvány politikai rezsimben kell élniük - az idősebbnek már hányadszor? -, és nem bírták, feladták.

 

Közben döbbenetes látni, hogy jellemtelen kis -vagy nagy - csirkefogók vidáman élnek, miközben kiváló, jellemes emberek szinte napról napra öregszenek. Mondják - mondjuk -, hogy a "háborús évek" duplán számítanak. Vagy talán háromszorosan. Itt Európa huzatos vidékén mindig háborúsak az évek. Legalább is a tisztességes polgár embereknek számára. Akik a nyomorúságot, az örökös háborúskodást hozzák ránk remekül megvannak. Nekik a viszály, a hitvány, embertelen viselkedés éltető elem. Mert van egy emberfajta, amelyiknek siker, háborús győzelem minden becsületes embertársunk halála.

 

Nem akarjuk feladni. Egy évszázada született az a pesti mondás: meghalni? Ezeknek? És persze mégis meghalunk, ha nem is "azoknak", akiknek akkoriban, hanem, barátainknak, családunknak, önmagunknak.
Megint ősz van, halottak napja.

 

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.