Népszava vélemény: Áder mossa kezeit
Nagyon sürgős volt Áder János köztársasági elnöknek, hogy aláírja a paksi bővítésről szóló biankó csekket, melyet a parlament szavazott meg az oroszoknak. Nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani - fűzte hozzá az államfő.
Népszava vélemény: Áder mossa kezeit

Orbán tehát eldöntötte, mi pedig kénytelenek vagyunk elfogadni - és kifizetni. Márpedig ez a valódi kérdés: hagyjuk-e, hogy Orbán Viktor egyszemélyben döntsön mindenben. Ha nem, akkor arról április 6-án (nép)szavazhatunk.

 

A mindenkori köztársasági elnök esküjével az alkotmányos rendelkezések betartására vállal kötelezettséget, ezt tekinti kizárólagos mércének - írja Áder. Az alaptörvény rendelkezéseinek betartásától pedig őt nem rettentik el "sem petíciók, sem utcai demonstrációk, sem zsarolás, sem a nemzeti zászlónk túszul ejtése" - ahogy döntésének indoklásában fogalmaz. Az ellenzéknek és a bővítés ellen demonstráló lakosságnak tehát nem osztottak lapot ebben a játszmában.

 

Józan ésszel felmérhető, hogy erről az ügyről népszavazást tartani nagyságrendileg olyan lenne, mintha szavazással próbálnám meggyőzni az orvosomat, hogy szerintem nincs szükség a vakbélműtétre - lehet, hogy tényleg nincs, de nem vagyok orvos, nem értek hozzá. A paksi atomerőmű bővítése ugyanis szakmai kérdés. Az általános tájékozatlanságot jól jelezte, hogy még az azt megszavazó képviselők sem tudták felmérni a paktum jelentőségét, hatásait. Sőt a szerződés egyik bizottsági vitájában az is kiderült, hogy az illetékes energetikai államtitkár, Kovács Pál a magfúzió és a maghasadás közti különbséggel sincs tisztában, ami ebben a pozícióban már-már schmittpáli magasság.

 

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.