Népszava: Orbán az igazi ellenfél
Az ellenzéki médiumokat, elsősorban a netes fórumokat, a kevéske televíziós megjelenést, egyes politikusok nyilatkozatait és a kormánykritikus civil szférát figyelve az elmúlt hetekben olyan érzésem támadt, mintha április 6-ikán nem is Orbán Viktor hatalmának meghosszabbításáról, hanem Vlagyimir Putyinról szólnának a magyar választások.
Népszava: Orbán az igazi ellenfél

Az ukrajnai események drámaisága és a paksi bővítés egyoldalú diktátummal való elfogadtatása érthető módon felkavarta a magyar közhangulatot. Ha ehhez hozzá vesszük a szocsi olimpiát és az Oroszországban is megjelenő idegenellenes, homofób kampányt, akkor érthető, hogy muníció is bőven akad az "orosz kártya" előhúzásához. De az a masszív orosz- és Putyin-ellenesség, amely egyre inkább eluralkodik a magyar ellenzéki féltéren, szerintem egyrészt nem teljesen indokolt, másrészt - és rövid távon ez a fontosabb -, bizonyosan nem szolgálja a választási sikert.

 

Nem akarom kivágni a tutit sem Ukrajna, sem Paks ügyében. Ukrajna egész huszadik századi története azt mutatja, hogy az ország nyugati és keleti fele között olyan mély ellentétek húzódnak, amelyek időről időre véres polgárháborúba, partizánharcba torkollnak. Legközvetlenebb szomszédjáról és húsz millió ukrajnai oroszról lévén szó, Oroszország nyilván ugyanúgy befolyásolni kívánja az ukrajnai fejleményeket, mint az EU, vagy az Egyesült Államok. Azt állítani vagy sugallni, hogy Putyin Ukrajna sorsát szánja Magyarországnak - s ennek elérésére lenne bármilyen eszköze -, olyan eszeveszett oroszfóbiára vall, amely semmiben sem különbözik másféle szélsőségektől. Ami Paksot illeti, ha a magyar kormány hazánk számára előnytelen szerződést kötött, vagy egyszerűen csak antidemokratikus diktátummal fogadja el a bővítést, akkor ez kizárólag az Orbán-kabinet hibája.

 

A megújuló energia és az energiatakarékosság elkötelezett híveként személy szerint alapvetően más, zöld és fenntartható energiapolitikában hiszek. De akit eddig nem zavart, hogy a teljes magyar földgáz és kőolaj fogyasztás nagy többsége Oroszországból érkezik, s azzal sem foglalkozott sokat, hogy a villanyáram negyven százalékát Paks termeli meg, annak részéről elég álszent dolog a bővítés kapcsán most "orosz gyarmatosítással" rémísztgetni a társadalmat. Ha a paksi bővítés rossz, akkor hazai, környezeti és gazdasági okok miatt az. Ha pedig a szerződés kijavítható, akkor az ellenzéknek erre, és nem demagóg hangulatkeltésre kell törekednie.

 

A teljes írás a népszava.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.