Népszava Online: Tovább tart a "pávatánc"
Tovább szövi álmait a kormány: miközben minden józan szakember visszaeséstől tart, Orbánék nagyobb gazdasági növekedésre számítanak idén.
Népszava Online: Tovább tart a

Közben lázasan készítik a költségvetést, melyben nem számolnak az IMF-hitelmegállapodással, de annak elmaradására sincs alternatív számítás, ma már augusztusra ígérik a tavaly novemberben bejelentett hiteltárgyalások megkezdését, az ennek feltételéül szabott jegybanktörvény-módosítás pedig továbbra is várat magára.

 

Csak a Matolcsy-féle tündérmese része, hogy módosítja a kabinet a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásokat - mondta el lapunknak Katona Tamás, korábbi pénzügyminisztériumi államtitkár. A magyar kormány "legkevesebb" fél százalékkal emeli az idei évre vonatkozó bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésről szóló előrejelzését - ezt Varga Mihály, az IMF tárgyalásokért felelős miniszter jelentette ki a Bloomberg tudósítása szerint. Varga azzal indokolta a lépést, hogy német gazdaság jól állja az euróövezeti adósságválság kihívásait. Demján Sándor nagyvállalkozó nem ilyen optimista: egy tegnapi sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy az elkövetkező tíz esztendőben Magyarország lesz Közép-Európa, sőt az egész kontinens leginkább leszakadt állama.

 

A német gazdaság a várakozásokon felül teljesít, ez azonban nem hozza magával feltétlenül a magyar növekedést, mert a régiós országok közül mi teljesítünk a legrosszabbul - kommentálta a kormány derűlátását Katona Tamás. A korábbi pénzügyminisztériumi államtitkár szerint az ilyen kijelentések is azt támasztják alá, hogy a kormány nem vesz tudomást a számokról, ez a GDP előrejelzés is csak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tündérmeséjének a része.A Költségvetési Tanács (KT) a hét elején óvatosságra intette a kormányt: a testület szerint érdemes lenne egy pesszimistább makrogazdasági prognózist is készíteni.Az Orbán kormány példátlanul korán, már e hét pénteken benyújtani készül a parlamenthez a jövő évi költségvetés tervezetét, melyben feltehetően 1,6 százalékos GDP növekedéssel számol, ami egy-másfél százalékkal magasabb, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB), vagy az elemzők és a hitelminősítők várakozásai. A jövő évi költségvetés, melyet a tegnap tárgyalt a kormány, nem tartalmazza sem a bevételi, sem a kiadási oldalon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelét, mivel a megállapodás még nem született meg, így ezzel nem számolhat a kormány - mutatott rá korábban Kovács Árpád, a KT elnöke. Az indoklás annyiban sántít, hogy a kormány a Széll Kálmán terv megszorításaival is számol, holott az azokat megalapozó törvények és hatásvizsgálatok sem készültek el.A GDP előrejelzés mellett a kamatkiadásokra is kért alternatívát a KT a kabinettől, mert ki kell számolni, milyen költségekkel jár az IMF-megállapodás elmaradása - erről Kovács Árpád az InfoRádiónak adott interjújában beszélt. A szakember hozzátette: a megállapodás megkötésére mihamarabb szükség van, mert minden késedelemmel pénzt dobunk ki az ablakon.Július-augusztusban indulhatnak a tárgyalások az IMF-fel, azt követően, hogy a kormány módosította a jegybanktörvény vitatott részeit - mondta el tegnap Varga Mihály, aki szerint új szempont a tárgyalások megkezdéséhez, hogy az Európai Központi Bank aggályait is meg kell vizsgálni, holott az Európai Bizottság (EB) már elegendőnek találta a módosításokat.Valójában az EB a jegybanktörvény ügyében kezdettől az EKB álláspontjára építette a véleményét, hiszen az EKB vizsgálja a tagállamok jegybankjának függetlenségét - mondta el lapunknak Kovács László, korábbi uniós biztos. Varga Mihály a jelek szerint most találkozik testközelből a kormányzati taktikával: az EB vagy más intézmények által igényelt módosításokból, mindig csak azok egy részét teljesítik.

 

A teljes cikket a Népszava Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.