Népszabadság vélemény: Szégyenpadon
A hatalom nemcsak a gazdaságban, a jog világában is unortodox. Mindent csak akarni kell – vallják, és a politikai érdek szerinti akarat rendre felül is írja a jogi racionalitást, sőt az évszázados alkotmányos alapértékeket is.
Népszabadság vélemény: Szégyenpadon

A hatalom joga a Fidesz szerint mindenek felett való, és képtelenek elfogadni annak az írott jognak az uralmát, amely az államot minden civilizált világban, demokráciában kiszámítható keretek közé szorítja.

 

A kormány kész olyan sziklaszilárdnak hitt elveket is felülírni, mint a visszamenőleges jogalkotás tilalma. De ha az érdekei úgy kívánják, államosít korábban sérthetetlennek hitt magán- és önkormányzati tulajdont,maga alá gyűr a hatalom fékeit és ellensúlyait képező, s egykor konszenzusos megállapodással létrehozott intézményeket, indokolás nélkül meneszt közszolgákat vagy éppen bírákat. Amennyiben az Alkotmánybíróság vagy a bíróság – ez a két szervezet még többé-kevésbé megőrizte függetlenségét – mégis megálljt parancsolna, átírják az alaptörvényt, esetleg hetykén odavetik, hogy az ítélet egy dolog, a valóság egy másik, és minden marad úgy, ahogyan akarták.

 

Hiába mondták ki az alkotmánybírák, hogy visszamenőlegesen adót kivetni, köztisztviselőket ok nélkül kirúgni, bírákat önkényesen meneszteni márpedig nem lehet, a határozatokat többé-kevésbé a pusztába kiáltották.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.