Népszabadság vélemény: Rezsistadion
A 2014-es országgyűlési választás elmarad. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis azt közölte: a polgároknak a rezsicsökkentés védelméről és a rendszer profitmentessé tételéről kell dönteniük április 6-án.
Népszabadság vélemény: Rezsistadion

Ahogyan azt nyilván Széchenyi István, Bethlen István meg a többi konzervatív ideál megálmodta. Ők alighanem mást sem reméltek, mint hogy a törvényhozás jobboldali többsége olyan jogszabályokat farag majd egyszer, amelyek előírják, milyen színű és milyen típusú betűkkel kell rögzíteni az energiaárak letöréséért vívott küzdelem eredményeit a számlán. Hogy mekkora a distancia víziójuk és a mai valóság között, az mindegy is, mert ez a történet véget ért.

 

Kormányozhat ugyan tovább Orbán Viktor, elvégre ma az tűnik valószínűnek, hogy a voksolók többsége parodisztikus, szánalmas és dermesztő elemekkel spékelt négyéves kalandja után is alkalmasabbnak tartja az ország vezetésére, mint a választási rendszer miatt közös listára kényszerülő ellenzéket. De ez már akkor is a végjáték.

 

Mert a mese már nincs meg. A baloldal vezetőitől régóta reklamáljuk a történetet, amely nem a szakpolitikai direktívák együttese. Nem a program, amelyet lehet lobogtatni meg gigacsatolmányként e-mailhez illeszteni, s részletezi a jövedékiadó-változásokat meg az alacsonyabb rendű utak kezelését, hanem egy értékalapú sztori a miértről és a „honnanhováról”. Orbán Viktornak megvolt a sajátja: sokan vannak, akik e közösségteremtő históriából csak egy fejezetet tudnak felmondani. A futballról, az antikommunizmusról, a tekintélyről, a vallásról, a megkérdőjelezhetetlen vezérről vagy a magyar zászló valamilyen formájáról szólót. Ám ez elég ahhoz, hogy a politikai projekt sikeres legyen. Persze korábban is akadt bőven ellentmondás a haszonelvű és sötét hatalomtechnikai manőverekkel súlyosbított politikai cselekvés, illetve a retorika között, de az ebben rejlő feszültség csillapítható volt szimbolikus akciókkal, a baloldal emlékezetpolitikai deficitjének kiaknázásával, a totálisan kontrollált pártmédiával.

 

Az írás a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.