Népszabadság vélemény: Orbán szerencséje
Az adócsalóknak elvben börtönben a helyük, ám a kormány sajnos a gyakorlatban nem tehet semmit az ezermilliárdos áfacsalók és esetleges adóhivatali bűnsegédeik rács mögé juttatásáért: a hatályos törvények szerint az adóhivatal ( NAV) ellenőrzése ugyanis nem a kabinet, hanem az Állami Számvevőszék feladata.
Népszabadság vélemény: Orbán szerencséje

Ezt mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben – igaz, péntekre már odáig puhult az álláspontja, hogy nincs szükség külön vizsgálatra, mert „nincsenek dokumentumok”. A Fidesz következetes és bátor igazságügyi kiállását korábban sosem hátráltatták a hiányzó bizonyítékok – az emlékezetünk véges, de a bizonyítékok nélkül a világba kiáltott állítások listája (a fideszeseket és családtagjaikat érintő állítólagos titkos megfigyelésektől Bajnai Gordon és a Lendvay utcai pártszékház elfoglalóinak vélelmezett kapcsolatáig) szinte végtelen.

 

A „várjuk ki a végét” típusú visszafogottság egyáltalán nem volt eddig jellemző rájuk, sőt: még a hatalmi ágakat elválasztó határok (szóbeli) átlépésétől sem riadtak vissza. Rogán Antal például épp a napokban magyarázta el rapid módon és nagyon hatékonyan, hogy mit vár el a kormánypárt a bíróságtól Rezesova elszállásolásával kapcsolatban.

 

De mindegy, fogadjuk el, hogy az adóbotrányhoz akkor is csak csipesszel és áttételesen, az ÁSZ közreműködésével lehet hozzányúlni, ha valakit tényleg érdekel az igazság. Bingó, mondhatná erre a jogban az átlagosnál valamivel jártasabb polgár, nyert, miniszterelnök úr; a kétharmad mellé egyebek között az öné például egy 2011-ben, már jócskán a fülkeforradalom után elfogadott törvény is az Állami Számvevőszékről, amely az Országgyűlést és a kormányt is megemlíti azoknak a (meglehetősen rövid) sorában, akik azonnali hatályú számvevőszéki ellenőrzést kezdeményezhetnek.

 

Az írás folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.