Népszabadság vélemény: Nagy lépés hátra
Kövér László tévedett: az Alkotmánybíróság tagjainak többsége mégiscsak kinéz időnként elegáns kocsija ablakából, s a jelek szerint nemcsak a hajléktalanokat látja, hanem a torzuló magyar demokrácia mind elkeserítőbb jelenségeit is.
Népszabadság vélemény: Nagy lépés hátra

Tegnap ennek nyomán alaptörvény-ellenesnek nyilvánították a választójogi törvény több passzusát, köztük a Fidesz–KDNP számára a legérzékenyebbet, az előzetes regisztrációt.

 

A döntéssel, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságára hivatkozik, füstté vált minden érv, amit nyár óta a fülünkbe kakukkoltak. A bírákhoz eljuthatott Sólyom Lászlónak, a testület volt kétszeres elnökének szokatlanul kemény véleménye is, mígnem végül a polgári demokrácia, az általános, egyenlő, titkos és közvetlen, azaz a szabad választások jogának gyakorlása mellett, az előzetes feliratkozás burkolt cenzusa ellen döntöttek.

 

A hír már csütörtökön kiszivárgott, a Fidesz válságstábja azonnal összeült, s tette azt az egyet, amit tehetett, egy lépést hátrált: 2014-ben nem lesz előzetes feliratkozás. Rogán Antal tragikomikus magyarázkodását, miért nem „cselezik ki” az AB-t („a Fidesznek mindig is fontos volt, hogy a demokrácia nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan működjön, s egy esetlegesen politikai erővel keresztülvitt alkotmánymódosítás elhúzódó politikai és jogi vitákat, bizonytalanságot eredményezne”), akár el is feledhetnénk.

 

Az írás folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.