Népszabadság vélemény: Ma csalás, holnap...?
A Fidesznek papírja van róla, hogy csalt Baján – kommentálta Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a Kecskeméti Törvényszék szombati döntését. A bíróság bizonyítottnak látta ugyanis, hogy az időközi önkormányzati választáson az egyik szavazókörbe szervezetten szállították az embereket.
Népszabadság vélemény: Ma csalás, holnap...?

Az eredmény pedig ott fordult meg, hiszen a DK, az Együtt–PM és az MSZP közös jelöltje három körzetben nyert, egyben minimális különbséggel veszített, ebben, az ötödikben viszont nagyot bukott.

 

Nem tudni, hogy ennek szociológiai magyarázata van-e – nem szokatlan, hogy a pártpreferenciák egymással szomszédos lakónegyedekben is különböznek –, vagy rossz körülmények között élő, s ezért könnyen befolyásolható embereket rávettek arra, hogy szavazzanak a kormányoldalra. Itt a „trükk” jobbik esetben az lehetett, hogy a roma választókat gondosan kiszolgálták azzal, hogy utaztatták őket a szavazókörökbe.

 

A mostani önkormányzati időközi választásokon még az 1997-es választási eljárási törvény szabályait kell alkalmazni, amely szerint a szervezett szállítás sérti a kampánycsendet. Az új szabályozás szerint ez már megengedett. Vagyis: most még további vizsgálódásra nincs szükség, nem kell bizonyítani, hogy a voksokért fizettek-e, mert a fuvarozás önmagában jogsértő.

 

A helyzet pikantériája, hogy a demokratikus ellenzék közös jelöltet állító szervezeteinek beadványát – amelyhez a szervezett szállítás tényét valószínűsítő videofelvételt is mellékeltek – a helyi és a területi választási bizottság még így is elutasította. Vagy nem tudtak az átmeneti szabályokról, vagy inkább arról van szó, hogy ezek tagjait politikai grémiumok választották meg: róluk helyben a képviselő-testület, a területi bizottságok esetében a megyei közgyűlés döntött. Talán ezért nem győzte meg őket a bíróság szerint is egyértelmű bizonyíték.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.