Népszabadság vélemény: Játszmaváltás
Nevezhetjük konszolidációnak, de ez a préda felosztása. Reménykedhetünk a mérsékelt jobbközépben, de Orbán Viktor marka szorosan zár. Kutathatjuk az ideológiát, de csak a pénz útját találjuk. A NER felépült, ám máris válságban van, mert egyetlen igaz momentuma sincs. Rablásból és rombolásból nem épül ország. Más kérdés, van-e bárki, aki ért valamicskét az építéshez.
Népszabadság vélemény: Játszmaváltás

A Fidesz vezet, erősödött, esélye van ismét nyerni. Orbán Viktor elfoglalta az Alkotmánybíróságot és a jegybankot is. Megvan a Nemzeti Színház, ötezer trafik, valamint néhány újabb túlszámlázott közbeszerzés. Folyik az uniós források központosítása, miközben a nyilvánosság semmit sem tud arról, kik és mire költik majd ezt a temérdek pénzt. Legutóbb Demján Sándor tapasztalta meg, hogy Orbán Viktorral nem lehet alkut kötni. „Ezzel a miniszterelnök sem érthet egyet” – írta levelében Demján. Dehogynem. És még mennyi mindennel egyetért.

 

Nincs jó cár, és nincsenek rossz bojárok. Minden kornak rendszere van. Ennek például az, hogy keresd a pénzt. A barátokra és üzletfelekre szabott, mi több, velük íratott törvények a rendszer hétköznapjaihoz tartoznak. Simicska Lajos, Sánta János vagy éppen Meggyes Tamás és Papcsák Ferenc nem a véletlen műve. Az állam megszállása után minden törvényes, amit tesznek, vagy később törvényesíthető. Ez azonban nem jogállam. A törvénygyár nem szabályokat alkot, hanem igazolásokat oszt. A rendszer pénzzel és poszttal táplálja a neki kiszolgáltatott nómenklatúrát, amelyet belezsarol és belekorrumpál a lojalitásba. Van, akit ez nem zavar. Akit meg zavar, annak majd nem lesz állása vagy megrendelése. Hosszú listák készültek. És különben is: el lehet innen menni.

 

Az uniós hadszíntér logikája ugyanez. Orbánék az alaptörvényből kioperálták az alkotmányosságot. Pontosan ezt kifogásolta a Tavares-jelentés. A vele szembeni hisztérikus Fidesz-támadás ennek szólt. Ha ugyanis nem lehetne a napi tetszés szerint átszabni a jogszabályokat, s az ellenőrzési pontokon nem ülnének a Fidesz saját káderei, akkor nem működne a rendszer.

 

Éppen ez a NER-nek becézett slampos szörny legnagyobb gyengesége. Zárt és korlátolt. Nem teszi érdekeltté saját fennmaradásában a társadalom többségét. Lefojtja az ország energiáit. Zsarol, sakkban tart, kizsebel. Időnként kivételezéssel kecsegtet, hogy időt nyerjen: neked nem lesz majd annyira rossz, mint a többieknek. Ilyenkor stratégiai szerződést köt vagy életpályamodellről beszél. Van, aki még elhiszi. Amíg rá nem kerül a sor.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.