Népszabadság vélemény: Horn hiánya
Még nem lehetett tudni 1990 elején, mit hoz az év, milyen lesz a rendszerváltás. Még itt voltak a szovjet csapatok, még létezett a Varsói Szerződés. Egy külpolitikai szimpóziumon ekkor említette meg Horn Gyula, hogy néhány éven belül egyáltalán nem zárja ki a NATO-tagságot.
Népszabadság vélemény: Horn hiánya

Ez annyira újszerű felvetés volt, hogy a szerkesztőségben elsőre nem is akarták elhinni az eseményre kiküldött fiatal kollégának, hogy ez hangzott el. Ha hiányzik egy Horn Gyula a mai baloldalról, akkor ebben az értelemben hiányzik: csak a nagy összefüggéseket, a fejlődés irányát felismerő, a következtetéseket ebből levonó és a kockázatot is vállalva kimondó politikus remélheti, hogy kiemelkedik a többiek közül. Ha csak egy időre is, de prófétának bizonyul a saját hazájában.

 

Horn Gyula a kor, a rendszerváltás pillanatának embereként felismerte a korszakos lehetőséget, hogy a történelme során addig a Kelet és Nyugat között ingajáratban közlekedő ország végre lehorgonyozhat azon a parton, ahová mindig is vágyott. Innen fakadt minden más. A keletnémetek Ausztriába engedése, a szögesdrót átvágása, a Magyarország iránt máig tapasztalható nemzetközi rokonszenv (igen, Berlinben, Washingtonban és Brüsszelben is, dacára a jelenlegi kormány gyalázatos szereplésének), a még Antall József által felavatott szentgotthárdi Opel motorgyár.

 

Az írás folytatása a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.