Népszabadság vélemény: Boldog csapdalakók
Kövér László pártja hétvégi kongresszusán azt mondta, a rendszerváltás kezdetén rajthoz álló pártok a KDNP kivételével mind elhullottak a Fidesz mellől. Nem gondolom, hogy emlékezetkiesés miatt nem említette az MSZP-t. Számára a szocialisták tényleg nem léteznek. Saját világban él, sokadmagával.
Népszabadság vélemény: Boldog csapdalakók

Ez csak egy, tán nem is a legmarkánsabb jele annak, hogy nem lesz mozgástere a józanság, történelmi kifejezéssel élve a kiegyezés reménybeli kormányának, bármikor kapna is lehetőséget. 

 

A két évtizede folyó ádáz önérvényesítési lázban ugyanis a politika mérgezővé tett mindent, ami egyébként gyógyszer lehetne. (Ezen belül számomra nem kétséges, hogy a Fidesz rántott kardot, kergette kényszerpályára minden lehetséges vetélytársát, miközben kérdésessé tette, hogy ő maga kard által veszhet-e, mert megváltoztatta a vívás szabályait.)

 

Nem képzelhető el egyhamar olyan átalakítás, amilyennel a Gyurcsány-kormány próbálkozott. Nem lehetséges újra keresni a tőke, az állam és az alapszolgáltatásokat igénybe vevő emberek közötti összhangot, amit a fejlett országok oly sok vesződséggel alakítottak ki, s ami az egészségügybe, az oktatásba és annyi másba dinamikát is hozhatott volna. Politikai öngyilkos, aki újra ilyesmivel próbálkozik. És a szocialista párt mint a bűnét, kerül is mindent, ami arra a nyolc (valójában hat) évre emlékeztet.

 

A másik oldal: egy gyenge ország válságban nem nélkülözheti egyetlen lehetséges erőkoncentrációként az állam eszközeit. A Fidesz utáni kormányzásnak azonban szinte teljesen le kell mondania erről, a mostani időszak oly mértékben tette a mindenekelőtt önmagán segítő hatalom fegyverévé az állami erő alkalmazását. Van a mai kormányzásban tendencia, amely fontos és emberséges.

 

Az írás folytatását a nol.hu közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.