Népszabadság vélemény: A zárvány mítosza
Meglehet, a Nemzeti Együttműködés Rendszere „egyszerű” maffiaállam csupán, amelynek polipcsápjai egyre fojtogatóbban fonják át politikai, gazdasági, kulturális köz- és magánéletünket.
Népszabadság vélemény: A zárvány mítosza

Autonómiánk levegő után kapkodó szabadságát. Amennyiben az, akkor működési technikájának és praktikáinak a leírása – Debreczeni Józseftől Magyar Bálintig – pontos. Hogy ugyanis nem történik más, mint hogy a túlterjeszkedő korporatív hatalom megannyi transzmissziós szíjon keresztül (a dohányboltoktól, a színházaktól, a földeken át a közbeszerzésekig, uniós pályázatokig), lojális hívei között újraosztja a nemzeti összterméket, a nemzeti jövedelmet.

 

A termelést, a piacokat, a köz- és magánvagyonokat. Egy soha, sehol be nem vált gazdaságpolitika jegyében a NER vezetői azt hazudják, hogy így kell kialakulnia az új, vagyonos középosztálynak, amely majd maga után húzza az immár négymilliósra becsült „átmenetileg” elszegényedett tömeget. Valójában a hatalom kegyéből a többség rovására hájasodik egy új mameluk hatalmi elit. A lojális fideszes felső tízezer.

 

A kormányzat nem csak a szabad piacgazdaságot mészárolja le, a politikai demokráciát sorvasztja el, nem csak a kulturális életet sajátítja ki. Az egész társadalom köz- és magánéletét, etikai és erkölcsi értékrendjét, legújabban pedig a nemzet közemlékezetét, történelmét szabja át kabátszövetként egy új emlékezetpolitika életlen ollójával. Pedig nagy a kockázat: a kormányfő könnyen elveszítheti azt az eddig makacsul fenntartott látszatot, hogy finnyásan távol tartja magát az ideológiáktól.

 

Elveszítheti azt a populista politikai előnyt, hogy a hatalom csupán a közérdeknek – „az embereknek” – megfelelni akaró pragmatistaként ábrázolja önmagát. Viszont két hazugság lelepleződéséért teljessé teheti rendszere elfogadottságát egy megkreált új nemzeti mítosszal. Szüksége van rá. Hiszen az azért túl egyszerű, átlátható és leleplezhető, ami szinte visszhangtalanul történt velünk a XXI. század többé-kevésbé egyesült Európájának közepén, annak egyik egyenjogú, polgári demokráciára szerződött tagországában. Hogy a kormányfői székbe gátlástalanul beleült egy minden hájjal megkent Keresztapa, akinek a vezetése alatt a legitim kétharmados többség demokratikus felhatalmazással megpuccsolta a III. köztársaságot.

 

Acikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.