Népszabadság Online: Tárki - Utolérte az MSZP a Fideszt
Ismét csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest, míg az MSZP támogatottsága növekedett, így a két pártnak jelenleg nagyjából ugyanakkora a szavazótábora.
Népszabadság Online: Tárki - Utolérte az MSZP a Fideszt

A közvélemény-kutató szerint az éppen két éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent a Fidesz-KDNP tábora, miközben számottevően növekedett a választani nem tudó vagy nem akaró szavazók aránya. A Fidesz-KDNP támogatottsága ezzel 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent.

 

Az elmúlt két év során az MSZP táborának mérete folyamatosan ingadozott, majd fél éve kismértékben nőtt; a Jobbiké a kezdeti növekedés után lényegében stagnál, az LMP támogatottsága pedig változatlanul a parlamenti küszöb körül alakul.

 

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján májusban folytatódtak azok a trendek, amelyek az utóbbi hónapokat, tágabb értelemben pedig a választások óta eltelt 2 évet jellemzik. Ezek közül a legmarkánsabb, hogy folyamatosan csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora, és ezzel párhuzamosan nő a bizonytalanoké, azaz a kormánypártokból kiábrándult szavazók jelentős része nem talál magának másik pártot a jelenlegi kínálatból, így inkább passzivitásba vonul.

 

Ezzel párhuzamosan az MSZP halvány emelkedése is megfigyelhető az utóbbi fél évben. Összességében a 2010-es választások óta, sőt már az előtte lévő években sem fordult elő az, ami 2012 májusában megfigyelhető: a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora lényegében egy szinten áll.

A teljes cikket a Népszabadság Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.