Népszabadság Online: Orbán roppant elégedett magával
Hosszú beszédet mondott Orbán Viktor a kormánya két évét értékelő konferencián. A lényeg, hogy a kormány sikeres, a magyar baloldal pedig gyakorlatilag anya- és nemzetgyilkos.
Népszabadság Online: Orbán roppant elégedett magával

A győzni tudás képességéről beszélt Orbán Viktor miniszterek, gazdasági vezetők és a diplomáciai testületek képviselői előtt a Fókuszban a nemzeti érdek – Az Orbán-kormány első két éve című konferencián, melyet a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz közösen szervezett. A miniszterelnök különös vonalvezetésű előadásában a Larus Rendezvényközpontban azt mondta: a győzni tudás képessége abban áll, ha másképp cselekszünk, mint a legyőzöttek, ez egy jó mondat, erős mondat, illik a mögöttünk hagyott két évre.

 

A miniszterelnök előadása első részében a konferencián elhangzottakra reflektált. A magyar középosztály megerősítése című kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakról az jutott eszébe, hogy egyszer Csaba Lászlót hallgatta, a közgazdász a gazdasági válságról mint fogalmi problémáról tartott előadást, és azt mondta: a válság olyan kifejezés, melyet senki sem definiált pontosan, de erőteljesen hasonlít a pornográfiára, amit szintén nem tudunk definiálni. "De ha látjuk, rögtön el tudjuk képzelni, na ez az, amiről szó lehet" – tréfálkozott Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök az irigység kultúrájáról – amit szintén érintett egy felszólaló – azt mondta: ez húzódik meg "az összes nyavalyánk gyökerénél". A megoldásról, a "varázslásról" az a vicc jutott eszébe: egyszer az egerek megelégelik, hogy megeszik őket a macskák, a bagolyhoz fordulnak, és a bagoly azt tanácsolja nekik: mivel a macska köztudomásúan fél a kutyától, át kell változniuk kutyává. Arra, hogy hogyan, a bagoly úgy válaszolt, "taktikai kérdésekkel nem foglalkozom" – mesélte Orbán Viktor. "Szóval, hogy hogyan kell az irigység kultúráját felváltani a teljesítmény kultúrájával, azért is nehéz ügy, mert erre a többség megszerzésére alkalmas politikai stratégiák épülnek. Ha nem sikerül megoldást találni, minden "jóindulatú malaszt marad", holott ez az elmúlt 20 évben a legnagyobb politikai kihívás volt – jegyezte meg.

 

Hegedűs Zsuzsára, miniszterelnöki főtanácsadóra reflektálva Orbán Viktor azt mondta a "definíciós kirekesztés problémája" kapcsán: a baloldal európai és magyarországi "vesenyképtelensége" okai között előkelő helyen szerepel ez a probléma. A közösség kérdése nem lesz megkerülhető a jövőben, és a baloldal abban a pillanatban, ahogy definiál bármilyen közösséget – mint a pavlovi reflex –, azonnal kirekeszt. A baloldal ahelyett, hogy föloldaná a dilemmát, makacsul tagadja például a család és a nemzet létezését, politikai értelemben a hasznosságuk szempontjából – ezért a baloldal nem is tudott az európai politikai kultúrához érdemben, intellektuálisan az elmúlt 15-20 évben semmit sem hozzátenni.

 

Orbán Viktor visszatérve a győzni tudáshoz, közölte: a magyar nemzet "definíciószerűen győztes nemzet". Szerinte az elmúlt ezer év is azt bizonyítja, hogy Magyarország győztes ország, és "az elmúlt két év kormányzása ennek a ténynek a nyílt bevallására épült". Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a magyarokat körülvevő népek történelméből sokkal logikusabban következett volna "a felszívódás, a beolvadás, a német vagy szláv világban való feloldódás" az ezer év során. A magyarok létezése azonban bizonyítéka annak, hogy ez egy győztes nemzet – állította. Szerinte éppen ezért szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl logikával", a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel, és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni". A nemzeti nagyság nem területi kérdés, hanem teljesítmény kérdése – állította.

A teljes cikket a Népszabadásg Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.