Népszabadság: Hitelesek és hiteltelenek
Ugyanazon a napon, amikor Varga Mihály, az EU/IMF-hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter közölte megvilágosodását, amely szerint az is lehet eredmény, ha nem születik megállapodás, hírül vehettük, hogy „hasít” a magyar euróalapú államkötvény: első körös kétszázmilliós kínálatából alig egy hét alatt több mint tízmillió euró értékben kötöttek le.
Népszabadság: Hitelesek és hiteltelenek

A kormány a pénzügyekben leghitelesebb tagjával kezdte tehát adagoltatni a piaci szereplőknek, amit tudtunk: nem lesz IMF/EU-megállapodás. Betetőzése ez annak a költséges, egyéves bohóctréfának, amelyet a kabinet űz nemcsak a nemzetközi pénzügyi szervezettel és az unióval, hanem leginkább a magyar polgárral, aki mindennek az árát majd megfizeti.

 

A két hír szorosan összefügg, amit bizonyít Giró-Szász András kormányszóvivő rapid, de annál felhőtlenebb optimizmusa: az eurókötvény sikere igazolja, hogy a piac bízik a magyar államban és a magyar gazdaságban. (Értsd: IMF nélkül is.) Csak azt nem mondja meg, mibe kerül ez. Mert a pénznek akkor is ára van, ha az IMF adja (a szabadpiaci árhoz képest olcsón), és akkor is, ha a magyar állam ígér termetes kamatot a kötvényvásárlóknak, amit lejáratkor – három év múlva – valamiből ki kell fizetni.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.