Nem volt mivel büszkélkednünk a korrupciómentes világnapon
A NAV-botrány árnyékában mutatták be Budapesten a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexét (Corruption Perceptions Index – CPI), amely a világ egyik legátfogóbb felmérése a jelenségről. A kutatás lényegében változatlan állapotokat mutat: Magyarország uniós összehasonlításban egyetlen helyet rontott a tavalyi eredményhez képest.
Nem volt mivel büszkélkednünk a korrupciómentes világnapon

A NAV-botrány árnyékában mutatták be Budapesten a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexét (Corruption Perceptions Index – CPI), amely a világ egyik legátfogóbb felmérése a jelenségről. A kutatás lényegében változatlan állapotokat mutat: Magyarország uniós összehasonlításban egyetlen helyet rontott a tavalyi eredményhez képest. Hazánk ezzel a régión belül a középmezőnyben van, Észtország, Lengyelország, Litvánia és Szlovénia előzi meg. 

 

A valóság azonban jóval komorabb képet fest. Jól jellemzi a hazai közállapotokat, hogy az ezermilliárdos nagyságrendű áfacsalással előálló volt NAV-os alkalmazottat egy 48 órás alibiátvilágítás után simán feljelentik és össztüzet zúdít rá a jobboldali- és a közmédia is. Az ügy kezelése teljes mértékben ellentétes azzal, ahogyan a közérdekű bejelentők ügyében el kellene járni

 

Így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy Magyarországon az emberek 70 százaléka nem jelentené a hatóságoknak, ha korrupciót észlel. Vagy azért, mert nem bízik a hatóságokban, vagy mert attól fél, hogy bajba kerül. A társadalmi apátia és rezignáltság ijesztő méreteket ölt. Eközben a korrupció az elmúlt három évben minőségi változáson esett át: kialakult a foglyul ejtett állam állapota.

 

Nem újdonság az sem, hogy a korrupció nemcsak az egészséges állampolgári aktivitásra és tudatosságra van hatása, hanem az ország versenyképességére is rányomja a bélyegét. Ezt csak tetézi a kormányzati ámokfutás a magántulajdon ellen, az ad hoc jellegű gazdaságpolitika és a kiszámíthatatlan jogi környezet.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.