Nem tanulnak: a Fidesz megint belegyalogol saját vágyai csapdájába
A kormány elhiszi, hogy az országnak nem lesz szüksége az EU és az IMF pénzére, mert a világgazdasági hangulat pillanatnyi javulása hosszú távra szól. 2010-ben is ezt hitték - írja a Véleményvezér blog.

Az elmúlt hetekben egyfajta globális gazdasági eufória alakult ki: a meghatározó amerikai tőzsdeindex a válság kezdete óta mért csúcsára ért, Görögország sokadszorra is megúszta az összeomlást, az európai bankok pedig elkezdtek fürdeni a pénzben. Egy rövid pillanatra most sokan elhitetik magukkal, hogy ez már bizonyosan a válságból kivezető út kezdete.

 

Sajnos azon pedig meg sem lepődünk már, hogy mindezt a magyar kormány úgy fordítja le magának, hogy akkor megint megéri hazárdírozni.

 

Az elmúlt hetekben valóban számtalan jó hír látott napvilágot a világgazdaság helyzetét illetően: visszatért a bizalom a legnagyobb részvénypiacokra, a fejlődő országokba pedig újfent ömlik a pénz. Ez a két indikátor azt mutatja, hogy megnőtt a kockázatvállalási kedv, ami pedig rendszerint a gazdasági fundamentumok szilárdságába vetett hitet előfeltételezi.

 

Európában is számos örömteli fejleményt figyelhettünk meg. Először is a nem-gazdasági közvélemény szinte teljes érdektelensége mellett az Európai Központi Bank „nyomott" még ötszáz milliárd eurónyi pénzt, amivel szépen kipárnázta az eurózóna bankrendszerét. A rövidtávú bankcsődök elkerülésére ez a módszer mindenképpen megfelelő.

 

Végül, de nem utolsósorban a görögök ismét megúszták az azonnali katasztrófát, és bár sokan veszítettek sok pénzt, az összeomlás elmaradt.

 

Manapság olyan időket élünk, hogy ezek a nyilvánvalóan rövid távú fejlemények a hangulat jelentős javulásához vezetnek. Mindez azonban csak a felszín, hiszen a világgazdaság strukturális problémáinak nagy része továbbra is létezik.

 

A kockázati hajlandóság növekedése mögött meghatározó jelentőségű az óriási mennyiségű olcsó pénz, amivel a nyugati bankok a jegybankok nagylelkűsége okán gazdálkodhatnak. Ezek a bankok a hirtelen rájuk szakadt nagy mennyiségű készpénzt elsősorban nem hitelezésre fordítják, hanem értékpapír-vásárlásra, aminek köszönhetően jelentős extra keresletet támasztanak utóbbiak iránt.

 

A teljes cikket a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.