"Ne számítsunk csodára"
"A leminősítés egyenes következménye volt az elmúlt másfél év kormányzati gazdaságpolitikájának, tehát a továbbiak is attól függenek, hogy a kormány mit fog csinálni." - mondta Oszkó Péter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A Bajnai-kormány pénzügyminiszterével a Magyar Hírlap készített interjút. A Deloitte korábbi vezető partnere nem bánt kesztyűs kézzel a jelenlegi gazdasági kormányzat munkájának értékelésével:

 

"A leminősítés egyenes következménye volt az elmúlt másfél év kormányzati gazdaságpolitikájának, tehát a továbbiak is attól függenek, hogy a kormány mit fog csinálni. Az eddigi időszak a gazdaságpolitikában a nehéz döntések megúszásáról, a kiadási megtakarítások és szerkezetátalakítások halogatásáról, az időnyerésről és az átmeneti döntésekről szólt. Ilyen volt például a különadók bevezetése, vagy a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felélése. Ha a kormány végre elszánja magát az érdemi gazdaságpolitikai munkára és nem látszatintézkedésektől vár csodát, akár megúszható is lehetne a további leminősítés, a forint gyengülése, valamint a kockázatok, finanszírozási terhek és kamatok emelkedése is. Ha azonban továbbra is az az önigazoló magyarázat marad uralkodó, miszerint a kormány a növekedés megtörése és a pénzügyi stabilitás megingatása ellenére is sikeres gazdaságpolitikát folytatott és csupán a revánsra vágyó külső pénzügyi körök támadtak meg minket, akkor még rosszabbra is fordulhat a helyzetünk."

 

A "államadósság elleni küzdelemről" is kritikus véleményt formált Oszkó:

 

"Miután a régióban mind a pénzügyi stabilitásunk, mind a növekedésünk tekintetében lényegében újra a leggyengébb láncszemmé váltunk, nem úszhatjuk meg a teljes költségvetési pálya újragondolását. Az eddigi kormányzati intézkedések következményeként a költségvetési egyenlegünk jelentősen romlott, amit idén csak a magánpénztári vagyon felhasználásával sikerült elfedni. Ráadásul az adósságcsökkentésre felhasznált tartalékok elköltése is hiábavaló volt, hiszen csaknem 1500 milliárdnyi vagyont élt fel úgy a kormány, hogy a GDP-arányos államadósság visszanőtt oda, ahol előtte volt. Miután pedig a hibás szemléletű, keresletélénkítő logikán alapuló és a gazdaságból, illetve a vállalkozásoktól eközben jelentős forrásokat elvonó gazdaságpolitika a növekedési potenciálunkat is jelentősen rontotta, jelenleg nem tűnik tarthatónak az ígért költségvetési pálya. Az újratervezés tehát nem csupán a recessziós félelmek miatt tűnik elkerülhetetlennek."

 

A Kormány növekedési terveivel kapcsolatban is szkeptikusan fogalmazott:

 

"Annak következményeként, hogy különadókkal, illetve a banki források nagyarányú megcsapolásával a kormány hosszú évekre jelentős pénzmennyiséget vont ki a gazdaságból, Magyarország növekedési potenciálja jelentősen gyengült. Emiatt szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha jövőre bármekkora növekedést is produkál a gazdaságunk, miközben a régióban minden más ország ennél lényegesen kedvezőbb növekedési pályán maradhat. Az is előfordulhat, hogy jövőre a megingott stabilitású és recesszióba sodródó európai országok nem túl jó hírű táborába kerülhetünk."

 

A továbbiakban még szóba került többek között az IMF-tárgyalások lehetséges végkimenetele, a magyar gazdaság külső megítélése és az EU gazdasági helyzete - hazánk szemszögéből. A teljes interjút a Magyar Hírlap internetes kiadásában olvashatja el.

 

Kép forrása: Oszkó Péter blogja

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.