Ne forduljon Magyarország autoriter irányba
Senki nem akarja az Európai Unióban, hogy Magyarország autoriter irányba forduljon, ezért érik sorozatos nemzetközi kritikák Magyarországot. Márpedig jelenleg a Fidesz visszaél hatalmával – mondta a hvg.hu-nak adott, emailben készült interjújában Francis Fukuyama.

hvg.hu: Ön szerint miért került Magyarország ennyire a figyelem középpontjába mind az EU, mind egyes nagy tagállamok szintjén? A kormány azt mondja, azért, mert gazdaságpolitikája - a válságadók például - gazdasági érdekeket sért.

Francis Fukuyama: Szerintem pedig arról van szó, hogy senki nem szeretné, ha Magyarország – elsőként az Európai Unióban – egyfajta „puha autoriter” állapotba fordulna vissza. A kritikusok egyszerűen csak szeretrnék, ha Magyarországon továbbra is érvényesülnének a legalapvetőbb uniós normák, a piacgazdaság, és a demokrácia.

 

hvg.hu: Hogy tájékozódik a magyarországi eseményekről? A blogbejegyzéseiben vétett néhány hibát is: nem az Alkotmánybíróság tagjainak csökkentették a nyugdíjkorhatárát, és nem foglalták alkotmányba az egykulcsos adót.

F. F.: Ezekért a hibákért elnézést kérek. Leginkább a nyugati sajtóból tájékozódom, valamint az itteni magyar barátaimtól, illetve Magyarországon tartózkodó amerikaiaktól. De ez az írásom egy blogbejegyzés volt, ahol a gyorsaság a fontos, az újságcikkhez mérhető szerkesztettség másodlagos.

 

hvg.hu: Miért kezdett el Magyarországgal, és más rendszerváltó országokkal foglalkozni tudományos kutatóként?

F. F.: Általában is érdekel a demokrácia működése, mindegy, melyik országról beszélünk. Magyarországot mindig is csodáltam azokért a művészekért, tudósokért, akiket a világnak adott. 1989 májusában pedig Budapesten jártam, és úgy éreztem, az önöknél lezajlott gyors átmenet a demokráciába, piacgazdaságba, modellértékű lehet mások számára is. Ezért volna különösen aggasztó, ha Magyarország most ismét első lenne Közép-Európában a demokráciától való elfordulásban.

 

hvg.hu: Azt írja, „az intézmények nem számítanak”. Nem lehet, hogy pont ezek számítanak a Fidesznek is? Erre utal, hogy az elmúlt másfél évben a párthoz közeli embereket neveztek ki egy sor fontos intézmény élére, ráadásul hosszú, több kormányzati cikluson átívelő mandátummal.

F. F.: Egy ország alkotmányos berendezkedésének a hatalom megosztását képviselő intézményeken kell alapulnia, nem pillanatnyi érdekekre szabott struktúrákon. A Fidesz valóban gyorsan lépett, akár az alkotmány megváltoztatásáról volt szó, akár arról, hogy az általa törvénybe foglalt rendszert egy új kabinetnek nagyon nehéz legyen módosítania. De ez akkor is rossz politikának tűnik nekem.

A teljes interjút a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.