Munkahelyteremtés költségvetését az elszegényedés költségvetése helyett!
"A Fidesz gazdaságpolitikája ugyanarra az illúzióra épült, amire már kormányzásuk alatt 2000-től, a belső keresletélénkítésre az állampolgároknál hagyott, vagy nekik juttatott jövedelmek növelésével, ezáltal egyszerre növelve az életszínvonalat és a belső keresletet." - olvasható az MSZP alternatív költségvetési javaslatában.
Munkahelyteremtés költségvetését az elszegényedés költségvetése helyett!

A jelen legi gazdaságpolitika filozófiáját strukturális alapon, szakmai érvekkel alátámasztva bírálta az MSZP gazdaságpolitikai kabinetje, saját alternatíváinak felmutatása mellett.

 

"A Fidesz gazdaságpolitikája ugyanarra az illúzióra épült, amire már kormányzásuk alatt 2000-től, a belső keresletélénkítésre az állampolgároknál hagyott, vagy nekik juttatott jövedelmek növelésével, ezáltal egyszerre növelve az életszínvonalat és a belső keresletet. Az elképzelés megalapozatlan, mert az összefüggés az elkölthető jövedelem és a hazai termékek fogyasztása között áttételes és részleges. Megalapozatlan, mert az alacsony hazai versenyképesség miatt a fogyasztó előnyben részesíti az importtermékeket, mivel azok azonos árszint mellett sokkal magasabb minőséget nyújtanak, mint hazai termelésű helyettesítő termékeik. Ezért nincs növekedést ösztönző hatása a magas jövedelműek adócsökkentésének.

 

A Fidesz kilábalási stratégiáját kiadásnövelésből finanszírozott adócsökkentésre építette, érdemi reformok helyett. A doktriner keresletösztönzés mellett nem vették figyelembe a magyar gazdaságot a szerkezeti gondok mellett aktuálisan meghatározó kihívásokat sem: a magánszektor kitettségét a frank- és euró-alapú hiteleknek, a világválság utáni időszak kockázatait.

 

Helyesen ismerték fel a foglalkoztatás-bővítés szükségességét, ugyanakkor ezen a területen sem mertek szembesülni a valódi megoldandó problémákkal. Az alacsony foglalkoztatási szint ugyanis, a strukturális munkanélküliség a munkaképes munkavállalók olykor nem megfelelő tudásszintje és a magas foglalkoztatási költségek közös eredője. Ugyanakkor a foglalkoztatási költségek csökkentése csak a járulék-alapon finanszírozott állami szolgáltatások hatékonyságának növelése, vagyis szerkezeti reformok által lehetséges." - olvasható az MSZP honlapján.

 

"Ezekből a premisszákból logikusan következik a kormány államadósság ellen meghirdetett harca is. Mivel gazdasági stratégiájuk megbukott, az egyetlen lehetőség az összehúzódás, másképp az államadósság csökkentése. Ez magyarázza, hogy miért állítja mai gazdaságpolitikája középpontjába a kormány az államadósság elleni küzdelmet, miközben a jelenlegi 75% körüli szint európai és világviszonylatban is jónak, sőt, fenntarthatónak mondható. Fenntartható lenne, ha nem látszana, hogy a magyar költségvetésben a következő években a GDP 5-7 %-ának megfelelő, 15 éves távlatban pedig a GDP 10-12 %-át kitevő hiány keletkezett.

 

Ez gyakorlatilag a szuverén nemzeti válság előszobája."

 

A meglehetősen alapos írás a későbbiekben minden fontosabb területen megvilágítja a szocialisták alternatíváját is, amit a folytatásban tud elolvasni.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.