MSZP: Kelet-Magyarország sorsa - nyírbátori részországgyűlés
Az Orbán-kormány nem kezeli prioritásként a keleti országrészben élők problémáit, holott ebben a térségben pattanásig feszültek a társadalmi egyenlőtlenségek.
MSZP: Kelet-Magyarország sorsa - nyírbátori részországgyűlés

(Fotó:mszp.hu)

 

Gúr Nándor felszólalásában emlékeztetett a kormány eddigi teljesítményére: az ígért egymillió új munkahely nem jött létre, sőt az Orbán-kormány elmúlt másfél évében 80-100 ezren vesztették el állásukat. Radikális adócsökkentést csak saját maguk részére hoztak, a közbiztonság pedig nem javult. Itt az ideje, hogy távozzanak – fogalmazott az MSZP-s képviselő.

 

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke szerint nem a kormányról kell beszélni, az, hogy 2014 az MSZP-ről szól-e az elkövetkező 2-2,5 év munkáján múlik.

 

A közfoglalkoztatásról Gúr Nándor elmondta: elkerülhetetlen az alkalmazása. A rendszerváltás óta mintegy másfél millió ember veszítette el állását. Ez 400 ezer családot érint Magyarországon, nagy részüknek esélyük sincs a munka világában érvényesülni. Ahhoz, hogy ez változhasson, különös gondot kell fordítani oktatásra, hiszen a szakmával sem rendelkezők csupán 22 százaléka talál állást.

 

Cigánykérdés nincs, létezik viszont a mélyszegénység kérdése – mondta a képviselő. A kérdéssel foglalkozni kell, nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Segítő kezet kell nyújtani, ám ezzel párhuzamosan tudatni kell a kötelezettségeket is.

 

Minden családban legalább egy embenek dolgoznia kell! Csak így lehet elérni, hogy iskolába járjanak a gyerekek, akik számára így lehetőséggé válik a kitörés – hívta fel a figyelmet Gúr Nándor.

 

Mesterházy Attila vitanyitó előadása során emlékeztetett, az MSZP frakciója nem véletlenül választotta Kelet-Magyarországot országjárásának legújabb állomásaként: a kormány lemondott az ország keleti részéről és annak lakóiról.

 

Az elmúlt időszakot vizsgálva láthatjuk, hogy az Orbán-kormány nem kezeli prioritásként a keleti országrészben élők problémáit, holott ebben a térségben pattanásig feszültek a társadalmi egyenlőtlenségek – fogalmazott a pártelnök.

 

Éppen ezért kell felhívni a figyelmet arra a szociális válságra ami Kelet-Magyarországon folyik – érvelt Mesterházy – sok településen családok, gyerekek éheznek, sokszor csupán az iskolákban jutnak élelmiszerhez.

 

A térség komplex problémái komplex megoldást kívánnak. Az elmúlt 20-21 évben sokasodtak a nehézségek, és bár a szocialista kormányok tettek ezek ellen, parlamenti ciklusokon átívelő, átfogó programokra van szükség a helyzet javítása érdekében. Már az jó esetnek minősül, ha az Orbán-kormány egy korábbi, szocialisták által kezdett programot végigvisz, de új programokat nem indítanak, nem is keresnek megoldást – emlékeztetett az MSZP frakcióvezetője.

 

Az ország észak-keleti részében a munkanélküliség 18-20 százalék körül mozog, ezért különösen fontos a munkahelyteremtés. Az új közmunkaprogram csupán statisztikák javítására jó, valós megoldást nem kínál, sőt az új szisztéma ront az emberek helyzetén. A kormány a helyi gazdaság élénkítéséért sem tesz semmit, ahogy az ígéreteivel szemben a közbiztonság sem javult, és nincs minden településen rendőr – mondta Mesterházy Attila.

 

A Munka törvénykönyvének változásai kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat, a felsőoktatási törvény koncepciója kizárná a szegényebbeket az egyetemekről. Az egykulcsos adó csak kivesz a Kelet-Magyarországon dolgozó emberek zsebéből, hiszen az átlagkereset az ország keleti csücskében meg sem közelíti az országos szintet.

 

Teljesen új szemléletmód és megközelítés kell, ha meg szeretnénk oldani az itt élő emberek problémáit – figyelmeztetett az MSZP elnöke.

 

A teljes tudósítást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.