MSZP a megújulás útján - vajon elég lesz?
Kampánynyitó kongresszust tartott a hétvégén a megújuló MSZP. A rendezvényen a jelöltek elfogadták a párt 2014-es választási programját, valamint országos és európai parlamenti listáját is. (Ezek különösebb meglepetést nem okozhattak, elvégre a választmány már rábólintott egy héttel ezelőtt.)
MSZP a megújulás útján - vajon elég lesz?

A kongresszus nyilvános része két blokkra tagolódott. Az elsőben a márciusi nagygyűlésen debütáló Harangozó-Lukács-Tóbiás hármas a Fidesz kormányzásához köthető legnagyobb botrányokat (manyup-lenyúlás, trafikmutyi, földmutyi) sorolta fel, illetve erősítette meg tényekkel és egészen ütősre sikerült kisfilmekkel. A másodikban  a „Magyarország következő miniszterelnökeként felkonferált Mesterházy Attila ismertette a párt választási programját.

 

Összességében elmondható, hogy a kongresszus a már megkezdett vonalon haladt tovább, hangsúlyozva az MSZP megújulását többek között személycserékkel, új arcokkal és megjelenéssel. Mivel mostanra már egyértelműnek látszik, hogy a Bajnai-féle kísérlet nem sikerült az ellenzék összefogására, az MSZP lehet ennek a zászlóshajója.

 

No persze csak akkor, ha sikerül hatékonyan közvetíteni üzeneteiket a választók felé. Eddig ugyanis ebben nem voltak túlzottan sikeresek a szocialisták. Mesterházy megmutatta, hogy pártján belül hatékonyan képes akaratát érvényesíteni. Azonban ha sikert akar elérni, akkor ez nem lesz elég, a választókat kell meggyőznie.

 

A lista

 

Sok meglepetésre itt nem kellett számítani: az MSZP országos választmánya éppen a kongresszus előtt egy héttel hagyta jóvá a párt jövő évi választási programját, valamint a párt országos elnöksége által előterjesztett európai parlamenti és országgyűlési választási listát. Bár korábban arról lehetett olvasni, hogy a „mamutok” előkelő helyen szerepelnek majd, erről szó nincsen. Az első 30 helyen többnyire olyan fiatal jelöltekkel találkozhatunk, mint például Harangozó Tamás, Kunhalmi Ágnes, Legény Zsolt vagy Heringes Anita.

 

Ezzel szemben, a kormánypártok által is sokat támadott „régi arcok”, mint például Puch László vagy Baja Ferenc, még az első 30-ba sem fértek be, a sokat emlegetett Szekeres Imre pedig csak az 51. Ez a döntés egészen biztosan szimbolikus jelentőségű: nem csak szavakkal, tettekkel is igazolja a szocialista párt, hogy ez bizony már nem ugyanaz az  MSZP, mint ami 2010-ben volt.

 

A folytatás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.