Most nyírják ki a jövőtöket, ti meg csendben ültök a seggeteken?
A kormány minden társadalmi igényt és gyakorlati tényt félretéve hülyét csinál a fiatalokból és saját ábrándjai mentén dobálja ide-oda a jövő nemzedékeit – írja Halász Áron a Mohaonline-on.

Mindeközben nem lángolnak kukák, dühös érettségizők és bachelor hallgatók nem foglalták még el a minisztériumokat, nem bojkottálják a vizsgákat és úgy általában nem történik semmi. De lehet, hogy ez nem lesz örökké így.


Január közepe van, százezernél is több gimnazista készül az érettségijére, fél év múlva pedig másik több ezer bachelor hallgató menne MA/Msc kézpésre. Nagyrészük az utóbbi pár évet abban a lázban töltötte, hogy válaszolni tudjon magának, mi lesz, ha nagy lesz. Fakultációkat vettek föl, különórákra jártak, nyelvet tanultak, hogy felvegyék őket a vágyott helyre. Mert a vágyott helyből lesz elvileg a megígért boldog jövő.


Most, január közepén, pár héttel a felvételi papírok leadási határideje (február 15.) előtt annyit tud a jövő értelmisége, hogy a legnagyobb szakokat megtizedelik, és ha az államtitkár addigra kitalálja, majd január végén elmondják mennyire. Vagyis fogalmuk sincs, mindenesetre a legtöbb gimnazista kidobhatja az utóbbi pár évét a francba.


A kormány persze bátor, hiszen ha nincs társadalmi elégedetlenség, akkor bármit megtehetnek. Az egyébként eddig is finanszírozhatatlan és sokszor gagyi felsőoktatáson az sem segít, hogy a diákokat három kategóriába sorolják. Van, aki ingyen tanulhat – de ki tudja hány évig kötik röghöz cserébe – , van, aki kap majd egy kis alamizsnát és van, akire horribilis tandíjak zuhannak. Hogy mennyi lesz a költségekre fordítható diákhitel, azt sem tudják még.

A teljes cikket a mohaonline.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.