Mitől lesz a 2014-es választás szabad és tisztességes?
A választójoggal összefüggő törvények folyamatos, gyakran politikai indíttatású változtatásai során többek felvetették, hogy ez a megoldás mennyiben európai. A rendszerváltó államok választásainak szabadságát és tisztességességét a nemzetközi szervezetek közül elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyeli, amely munkájában kialakult standardokra építkezik.
Mitől lesz a 2014-es választás szabad és tisztességes?

Az EBESZ választási megfigyelési gyakorlata viszonylag jól kiérlelt. Pontosan kidolgozott szabályokat alkalmaz tevékenysége során. Vizsgálata az objektív tények megállapítása mellett figyelemmel van az adott ország demokratikus hagyományaira és fejlődéseire is.

 

Az EBESZ azonban csak megfigyel. Jelentéseinek közvetlen jogi hatása és szankciója nincs, csak a tekintélye miatt okozhat diplomáciai nehézségeket egy esetleges elmarasztaló vélemény. Mivel az EBESZ megfigyelő, valamint nem a jogi szabályozás, hanem a tényleges gyakorlat érdekli, jelentései mindig utólagosak. Nem a választási törvényhozásra, hanem a választások tényleges lebonyolítására vonatkoznak.

 

Hazánkban - az új választási eljárási törvénynek köszönhetően - most különösen aktuális megvizsgálni a nemzetközi megfigyelő szervezet szerepét. Az új szabályozás ugyanis előírja, hogy nemzetközi megfigyelő csak a Nemzeti Választási Iroda elnökének döntése alapján lehet jelen a választáson. A döntés ellen semmilyen jogorvoslatnak nincs helye. Felmerülhet a kérdés, hogy az új szabály vajon ki ellen irányul. Ha a célpont az EBESZ, akkor az nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve.

 

A szabad és tisztességes választások kritériumai

 

Az EBESZ a következő kritériumok alapján vizsgálódik:

 

Ha kíváncsi a részletekre, az írást teljes terjedelmében elolvashatja a Ténytár blogján.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.