Miskolc mellett már Banglades van
"Minden harmadik magyar a szegénységi küszöb alatt él, több mint egymillióan nyomorognak." - hangzott el tegnap Balog Zoltán és Csepeli György vitaestjén.
Miskolc mellett már Banglades van

"A szegénység megítélésének tekintetében „balkáni önképünk” van – ez derül ki egy felmérésből. A Policy Solutions (PS) szegénységről rendezett vitaestjét felvezető Boros Tamás elmondta, hogy a magyar lakosság kétharmada úgy véli, nem segít az Európai Unió hazánknak a szegénység csökkentésében, és minden második megkérdezett biztos benne, hogy a szegénység tovább fog nőni hazánkban. Az adatok nem az uniószkepticizmus felerősödését mutatják, mert egy nemrégiben lezajlott kutatás szerint a lakosság 70 százaléka ma is megszavazná, hogy az ország lépjen be az EU-ba. Viszont meglehetősen pesszimistán látjuk a szegénység kérdését, az 5. legpesszimistábban az unióban." - olvasható az fn24-en, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Policy Solutions szervezte vitaest tudósításában.

 

"Hogy ténylegesen milyen arányban van jelen a szegénység a magyar társadalomban, arról már az est két főszereplője, Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár és Csepeli György szociológus fejtette ki véleményét. Egyikőjüket sem lepték meg egyébként a pesszimista adatok. Csepeli úgy fogalmazott „az ország nem tízmillió Szalai Júliából áll, nem tudják felmérni, ki számít szegénynek”, Balog pedig úgy véli, nem csoda, hogy sötéten látjuk ezt a kérdést, miután 2006 óta folyamatosan csökken az átlagjövedelem. Sőt a rendszerváltásig vezette vissza e hangulat kialakulását. A társadalmi változás eredményeképp a lakosság 30-40 százaléka bérveszteséget szenvedett el, másik 30-40 százaléka épp hogy tartja a bérszínvonalát, és csak egy szűk 10 százalék gazdagodott meg. Megszűnt másfél millió munkahely, s erre az egymást követő kormányoknak nem volt válaszuk, kizárólag a szociális transzferekben gondolkodtak – véli Balog, aki szerint 36 féle jogcímen lehetett az elmúlt időszakban segélyhez, támogatáshoz, juttatásokhoz jutni." - tudósítja az fn24.

 

Bár több vitatott kérdés volt az est folyamán, a legsarkosabb mondatok a közmunka-program kapcsán hangzottak el:

 

"A beszélgetés egyik legélesebb vitapontja a közmunka program volt. Csepeli György szerint az ugyanis nem valódi munka, sokkal inkább "Szolzsenyicin és Kertész Imre hőseinek élményeire emlékeztet." Mint mondta 2-3 éves távlatban senkinek nem lehet értelmes közmunkát adni. Balog viszont ebben látta a kitörést a segélyek világából, ő értékteremtőnek nevezte a kormány vízgazdálkodási, nagyberuházási, erdőgazdálkodási területeken indított Start-munka programjait. Mint mondta, a Gyurcsány-kormány Út a munkához programját maguk az érintettek is "vízgereblyézésnek" nevezték."

 

A konklúzió már európai perspektívában hangzott el:

 

"Az Európa 2020 stratégia a versenyképesség erősítésével, új munkahelyek teremtésével és speciális programokkal tervezi 2020-ig összeurópai szinten 25 százalékkal csökkenteni a szegények számát. Csepeli nem hisz az ekkora időtávlatokban, mint mondta itt és most kell cselekedni. Ha nincs elég pénz, akkor prioritásokat kell felállítani. Erre példát is mondott. Szerinte "Miskolctól északra tíz kilométerrel már nem is balkáni a helyzet, ott Afrika, Banglades kezdődik". Ide kellene helyi sajátosságokra figyelő, számon kérhető kormányzati programokat sürgősen fókuszálni – jelentette ki."

 

A teljes írást az fn24.hu-n olvashatja el.

 

Kép forrása: balogzoltan.fidesz.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.