Mindig van lejjebb
Nehezen érthető, hogy zavarodottságból, félelemből, vagy tényleg a jobboldali médiatúlsúlyból fakadó elbizakodottság keltette végtelen cinizmusból gondolhatja úgy a Fidesz számos prominense, legutóbb éppen a párt szóvivője, hogy a kormányzás leghatékonyabb módja, ha egyre hajmeresztőbb marhaságokkal igyekszik lekötni a közvélemény figyelmét, s így máris érdektelenné válik, hogy az érdemi kormányzati munka hogyan halmoz kudarcot kudarcra - írja Oszkó Péter a HVG.hu-n.

A tömegszórakoztatás legváltozatosabb formáit bemutató pártszóvivő ugyanis új műsorszámként arra gondolt, ha egymással semmilyen közös üzleti tevékenységet nem folytató embereket úgy mutat be, mintha valamiféle eltitkolt módon gyanús külföldi pénzügyi műveletekbe bonyolódnának, s ezen hamis állításhoz további értelmetlen, de kétségeket ébresztő kérdéseket kapcsol, azzal előre viszi a haza felemelkedésének ügyét, vagy ha azt nem is, de legalább rövid időre eltereli a közérdeklődést az óriásira duzzadó költségvetési hiányról, a láthatóan tehetetlen kormányzati gazdaságpolitikáról, illetve az egyre nyilvánvalóbban mindent túlnövő kormányzati korrupcióról. Ezzel szemben viszont a hazai felemelkedését jelenleg sajnos igen kevéssé a kormány és annak munkája, sokkal inkább a lelkesedésében még kitartó néhány vállalkozó, öntevékeny gazdasági szereplő, fejlesztő, programozó és alkotó, és az ő értékteremtő munkájuk szolgálja. Dacára annak, hogy ezen munkát a kormány és annak mind gazdaságpolitikai, mind kommunikációs hadteste a legváltozatosabb eszközökkel próbálja nehezíteni.

 

Azt a hazai sikervállalkozást, amelyet a kormányzati kommunikáció most éppen célba vett, civilizált országban ugyanis éppen, hogy büszkén mutogatnának körbe. Ez a cég hosszú évek kitartó munkájának eredményeként olyan technológiai fejlesztésekkel rendelkezik, hogy arra számos országban egyre látványosabb kereslet mutatkozik. Az éppen kipécézett bolgár leányvállalatába sem került egyetlen fillér hazai köz- vagy magánpénz sem – hogy ezzel a kíváncsiságtól elgyötört pártszóvivő kétségeit is mindjárt tisztázzam – éppen ellenkezőleg, a hazai fejlesztésű technológiai termék értékesítését a jelzett országban kizárólag bolgár magánbefektetők finanszírozzák.

 

S hiába szeretne a Fidesz minden műbotrányba Gyurcsányt keverni, s hiába ismételgeti beteges monotonitással egyfajta hívószóként a volt miniszterelnök nevét, az érintett társaságban Gyurcsány Ferenc semmilyen módon nem vesz részt, nem mintha egyébként bármi kivetnivaló lehetne abban, ha évekkel politikai megbízatása után hasznos és sikeres üzleti kezdeményezésekbe akarna bekapcsolódni. Miután azonban a kormányzati kommunikációs hadtest által kipécézett társaságban minden újságírói és pártszóvivői állítással ellentétben Gyurcsány Ferenc nem üzletel, azzal kapcsolatban hozzá kérdéseket intézni merő ostobaság és önmagában leleplezi, hogy a kérdező egyébként kizárólag a politikai balhékeltés szándékával szólalt meg, még csak választ sem vár a kérdéseire, csak a jobboldali kötődésű médiumokat kívánta előre eltervezett híranyaggal ellátni. Emellett pedig egy cseppet sem zavarja, hogy éppen egy olyan hazai vállalkozás életét nehezíti meg, aki a kormányzati gazdaságpolitika intézkedéseivel dacolva továbbra is a hazai fejlesztések, üzleti kezdeményezések, a hazai vállalkozói munka nemzetközi sikerre vitelén dolgozik.

 

Ha tehát akár ez a cég, akár bármely más hasonló helyzetben lévő vállalkozás továbbra is képes nemzetközi sikereket elérni, gyarapítani a befektetéseinek megtérülését és ezáltal végső soron hazai forrásait is, az láthatóan nem a kormány tevékenységének köszönhetően, hanem annak ellenére fog megörténni. A magam részéről ennek kapcsán azt tudom javasolni, hogy ha a hazai vállalkozások lehetőségeinek bővítése, helyzetének és gazdálkodási feltételeinek javítása terén a kormány olyan mértékben tehetetlen, amilyen mértékben az az elmúlt két évben megmutatkozott, legalább hagyja dolgozni azokat – beleértve engem is – aki saját erőből igyekeznek kisebb és nagyobb hazai üzleti kezdeményezések, vállalkozások, cégek és cégcsoportok sikereit segíteni. Saját, öncélú és kizárólag rövidtávú politikai haszonszerzést szolgáló kommunikációs kampányai keretében ezért ne próbáljon tisztes vállalkozói, üzleti vagy szakértői munkát kétes tevékenységként bemutatni, kezdjen inkább takarítani a saját háza táján, hiszen jól tudjuk, hogy a kétes ügyletek, a közpénzek vitatható felhasználásának gyakorlata sajnálatos módon ott szaporodott el oly mértékben, hogy arra még korábbi időszakokból is aligha találnánk példát.

 

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.