Miért kivitelezhetetlen a közvélemény-kutatásos előválasztás?
Az elmúlt 24 óra alatt 180 fokos fordulatot vett az ellenzéki “összefogás”. Mi is tudósítottunk arról, hogy a tárgyalások soron következő fordulójára - mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül - Bajnai Gordon egy olyan javaslatcsomaggal érkezett, amely különválasztaná az egyéni körzetek, illetve a miniszterelnök-jelölt kérdését.
Miért kivitelezhetetlen a közvélemény-kutatásos előválasztás?

Ez utóbbit egy rövid, két hetes kampány és televíziós vita után, a két párt által kijelölt két közvélemény-kutató cég felmérése döntené el.

 

Stábunk szakértőkkel történt egyeztetés után, kivitelezhetetlennek tartja az ötletet. Megmutatjuk, miért.

 

 

Kezdjük azzal, hogy a választások eredményét (miként a nevében is benne van) a választók és nem a közvélemény-kutatók döntik el. Ez utóbbiakat (szintén nem véletlen az elnevezés) kutatásokra használjuk. Emlékezzünk csak Kovács László elhíresült mondására: „nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást".

 

 

Ebben a konkrét esetben szerepük a választást megelőzően, illetve azt követően van. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag nem találni olyan, ezzel foglalkozó céget ma Magyarországon, akit ne lehetne valamely politikai oldalhoz kötni. Ott van például a Medián, amelynek Együtt-2014 közelisége nyilvánvaló. Emlékezzünk csak a tavaly októberi erősen részlehajló „eredményére”, amikor az Együttet 14 százalékra „mérték”. Mintha az egykor ott dolgozó Karácsony Gergely (Együtt 2014-PM politikusa) el sem ment volna.

 

 

De ha mégis ragaszkodnánk ehhez az unortodox eljáráshoz, akkor is rengeteg kérdés merül fel. Bajnaiék elképzelése szerint, a 10 ezer fős mintán megkérdezettek körét a baloldali szavazók adnák. Már itt komoly dilemmával szembesülünk. Kikre vonatkozik pontosan ez a leírás? A magukat baloldali érzelműnek vallók, esetleg a biztos szavazók? Vagy a pártválasztók? És ha igen, akkor melyik párt választói? És mi van azokkal a szavazókkal, akiknek elsődleges preferenciája az LMP, a másodlagos pedig valamelyik érintett párt? Sorolhatnánk...

Arról nem is beszélve, hogy a kormánypártok simán megkérhetik saját híveiket, hogy ezúttal baloldalinak vallják magukat, ezzel egyszerűen befolyásolva a későbbi végeredményt. Érdekes helyzet állhat elő, ha hirtelen megduplázódik az ellenzéki pártokra szavazni akarók száma. Ilyenkor mit csinálunk? Újra megkérdezünk 2x10 ezer embert?

 

 

Az írás folytatása az Egyenlítő TV blogon olvasható.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.