Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Mi történne, ha Orbán elveszítene egy parlamenti választást?

MSZP  ─   Vélemény  ─   2016. október 07. 13:30   ─   2016. október 07. 13:35

Mi történne, ha Orbán elveszítene egy parlamenti választást?
"A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda épületénél történt eseményekben." Gulyás Gergely pár órával azután nyilatkozta ezt, hogy februárban egy tucatnyi Fradi-közeli izomember fizikailag meghiúsította, hogy egy ellenzéki képviselő népszavazást indíthasson. Gulyás pár hónappal később a Fidesz egyik alelnöke lett.De alelnök lett az a Kubatov Gábor Fradi-vezér is, akinek a személyi titkára és fradis kommunikációs vezetője is véletlenül épp osztálytársa volt a férfinak, aki az ellenzéki népszavazást meghekkelő idős nőt a választási irodánál instruálta. A Fidesz harmadik alelnöke pedig jelenleg az a Németh Szilárd, aki nemrég egy interjúban nyíltan büszkélkedett vele, hogy összegyűjti a „Soros-hálózattal együttműködő szervezetek" neveit és a listával a titkosszolgálatokhoz fordul. 

 

Népszavazást kidobófiúk izomerejével akadályozni és civileket titkosszolgálati vegzálással fenyegetni: ezek vörös vonalat jelentenek a demokráciákban, ennek a vonalnak az átlépése megengedhetetlen. Ez a három figura 2015 decembere, a Fidesz tisztújítása óta bebizonyította, egyáltalán nem érzik, hol vannak a határok. Persze előfordul az ilyesmi, és nem csak fideszes politikusoknál. A probléma esetükben azért súlyos, mert ők alkotják azt a legutolsó hivatalos fórumot, amelyik legalább elméletben megkérdőjelezhetné a pártelnök meredek húzásait.

 

A népszavazást megerőszakolták, jön 2018

 

A harmadik Orbán-kormány félidejére a vörös vonal átlépése napi rutinná, ugrálókötelezéssé vált, és már fel sem fogjuk, pontosan mit is látunk. Pedig jó lenne tudatosítani, hogy ami most vasárnap este történt, megint a vörös vonal átlépése. 2016-ban csak a népszavazás intézményét kétszer erőszakolták meg. Először az NVI-nél a kopaszokkal, másodszor a kvótareferendum érvénytelenségének semmibe vételével. Mert a Fidesz népszavazása érvénytelen lett, tehát a választópolgárok döntése alapján a parlamentnek nem kell törvényt alkotnia a feltett kérdésben.

 

A cikk folytatása az Indexen olvasható.