Mesterházy: Számítunk a szövetségeseinkre
Amerikai Egyesült Államokban a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének, mondhatni munkaköri kötelessége hogy nézeteit megismertesse a a szövetséges országok véleményformálóival.
Mesterházy: Számítunk a szövetségeseinkre

Demokráciákban ez teljesen normális gyakorlat. Ezekben az országokban mindenki tudja, hogy senki sincs örökké hatalmon, ezért fontos lehet, mit mond egy ellenzéki politikus. A kormányról mondott kritika errefelé nem számít hazaárulásnak, hiszen nyilvánvaló, hogy ha egyetértenénk a kormánnyal, akkor nem volnánk ellenzékben.


 
A mai helyzetben az ilyen utazásoknak akár Európában, akár a tengerentúlon különösen nagy jelentősége van. Az Orbán-kormány két év alatt szétdúlta nemzetközi kapcsolatainkat is. Ma ott tartunk, hogy nem tudjuk kihasználni annak a történelmi helyzetnek az előnyét, hogy a világ legerősebb államával azonos szövetségi rendszerben vagyunk, amellyel elveink és érdekeink egyaránt találkoznak. Ehelyett az Egyesült Államokkal és európai partnereinkkel folytonos vitákat generál a jelenlegi kormány. Ezért alakulhat ki egyesekben az a téves képzet, hogy az amerikaiak és az európaiak szemben állnak velünk, s nekünk más külpolitikai prioritásokat kellene találnunk. Szerintem meg nem kellene.


 
Az euroatlanti kapcsolatok híveként, egy ilyen szövetségi rendszerben gondolkodó párt elnökeként és Magyarország érdekeivel tisztában lévő politikusként fontos feladatomnak tekintem, hogy tisztázzam: nem változtunk meg, továbbra is ebben a szövetségi rendszerben gondolkodunk. Az ezzel ellentétes jelzések egy meghatározott pártszövetséghez köthetők, amely jelenleg kormányoz, valamint egyetlen szélsőséges párthoz, amely ellenzékben van. Ettől azonban még a nyugatos elkötelezettség, a demokratikus népek közösségéhez való tartozás szándéka a többségben megmaradt.


 
Fontos továbbá azt is tudatni, hogy a demokrácia hívei nem tűntek el Magyarországról. Az Orbán-kormány szereti úgy beállítani a magyarországi helyzetet, mintha gonosz külföldi hatalmak rárontanának a magyar függetlenségre, mikor kritikát fogalmaznak meg. Pedig a dolog nem így áll. A történet azzal kezdődött, hogy a magyar kormány hozott számos döntést, amellyel a demokráciát, az itt élők, a magyar emberek jogait csorbította. Amikor Amerika bírál, akkor azt Orbán Viktor úgy állítja be, mintha a hazát bírálnák. Pedig nem: a miniszterelnök egyes lépéseit kérdőjelezik meg és fogadják értetlenséggel. Mikor az amerikai kormányzat vagy az amerikai sajtó a demokratikus jogok szűkítését szóvá teszi, azzal éppen hogy nem a magyar emberek ellen cselekszik. Ellenkezőleg. A magyar emberek jogai, szabadsága, jövője érdekében szólal fel.

 

Mesterházy Attila heti írását az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.