Mesterházy Attila: Megbukott a Fidesz-kormány
Megbukott a kormány. Mindig jólesik ilyeneket mondani egy ellenzéki pártelnöknek, de ez nem csak hangzatos kijelentés, nem szavakban mért csapás a kormányra.
Mesterházy Attila: Megbukott a Fidesz-kormány

A konvergenciaprogram, mely a Széll Kálmán terv 2.0 nevet viseli, dokumentálja a kormánypolitika bukását.

 

Gondoljunk bármit is a Fideszről – én persze túl sok jót nem gondolok róla –, ez a párt 2010-ben arra kapott felhatalmazást, hogy csináljon valami mást, mint az elődei. A Fidesz pedig pontosan azt hirdette, hogy lehet másként kezelni a gazdaság és a társadalom ügyeit. Orbán Viktor és társai azt mondták, növekedés- és beruházásösztönző politikát folytatnak majd, hogy minél több embernek lehessen végre munkája. Bár sokunknak voltak kételyei, hogyan is néz majd ki ez a politika a gyakorlatban – hiszen program nem készült, csak egy halom homályos ígéret látott napvilágot –, de választók sokasága valóban bízott a Fideszben.

 

A Széll Kálmán terv 2.0 az ő vágyaikat teszi végképp semmissé. A kormány ezen a héten elismerte, hogy stagnál a gazdaság, hogy csökken a háztartások fogyasztása, hogy az emberek jövedelme az eddiginél nagyobb tempóban veszít értékéből az infláció miatt, hogy az államadósság alig csökken ebben a ciklusban. Mindez táblázatba rendezve fehéren-feketén szerepel a Széll Kálmán Terv 2.0 lapjain.

 

Beismeri továbbá azt is a kormány, hogy nem tud mást csinálni, mint megszorítást. Az unortodox gazdaságpolitika nem vált be. A szabadságharcot a semmiért vívtuk, ugyanis nem létezik az a különleges, csak a Fidesz által ismert gyógymód, amire hivatkozva Orbán Viktor a választók bizalmát kérte, s amihez a plusz szuverenitásra szükség lett volna.

 

Sőt, nem csak újszerű, fájdalommentes megoldást nem ismer a Fidesz, de semmilyen megoldást nem tud. A megszorító politikából is a legrosszabbat, a leginkább kiúttalant, a lehető legigazságtalanabbat alkalmazza. Egyszerre terheli a munkát és a fogyasztást. Döbbenetesen rafináltnak és cinikusnak bizonyul, mikor új adókat kell kitalálnia. Igen, ez ugyanaz a párt, amelynek minden második mondata radikális adócsökkentésről szólt 2010-ig. Akkor a fideszes politikusok elfelejtették hozzátenni: a saját adóterheik csökkentésére gondolnak. Ma a növekvő adók és a csökkenő állami kiadások együttesen azt jelentik, hogy a háztartások költségei nagyobbak lesznek, miközben az őket sújtó terhek fokozódnak. Kevesebb pénzből kell majd többet fizetnie a többségnek. Ezt nyújtja a Fidesz Magyarországnak.

 

Mindez azt követően történik, hogy tettünk egy nagy, két éves kört IMF-től IMF-ig. Azt követően, hogy kipaterolta Orbán az IMF-et, majd azt mondja, hogy két hónapja ott ül asztalnál és várja, de nem jön…Közben elvették a nyugdíj-megtakarításokat, megszervezték a centralizált korrupciós szisztémát, elfoglalták a hatalmi központokat, a Sándor palotától az állami intézmények portájáig fideszes kádereket ültetve mindenhova. Réges-rég, akár egy-másfél éve megállapodhattunk volna Valutaalappal. Teljesen felesleges volt összeveszni az Unióval, követelni a szuverenitást, hiszen a kormány csak a megszorító leckét tudja felmondani. Ehhez nem kell külön szuverenitás. Arra kizárólag a hatalomkoncentráció érdekében volt szüksége Orbán Viktornak.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.