Mesterházy Attila heti írása: Sarcpolitika
Kétharmados időkben az ígéretek is kétharmadosan teljesülnek. A "radikális adócsökkentés" ígéretéből például ez: radikális adó. Csökkentésről viszont szó sincs.
Mesterházy Attila heti írása: Sarcpolitika

Az Orbán-kormány egykulcsos személyi jövedelemadót vezetett be, amiről az első pillanattól elmondtuk: adóemelést jelent az átlagos és az átlagosnál alacsonyabb jövedelműek számára. Az adójóváírás kivezetése ugyanis adóemelés, akárhogy csűrjük-csavarjuk. Az adóemelés miatt csökken a nettó a jövedelem, erre találta ki a kormány a bérkompenzáció bonyolult rendszerét - ennyit a söralátétről. A bérkompenzáció nyomán a munkavállaló nettója annyi marad, mint korábban volt, vagyis reálértéken veszít, hiszen az infláció nekilendült. Másrészt viszont a munkáltató magasabb bruttó bér után fizeti a közterheket. Ilyen körülmények között hogyan is lehetne azt várni, hogy a munkáltatók több embert foglalkoztassanak, mint eddig? Nyilván az sem segít a vállalkozásoknak, hogy az EVA-körbe tartozóknak az elmúlt napokban kellett befizetniük az immár 37 százaléknyi adójukat.

 

Orbán Viktor és Matolcsy György állítása szerint nincs lakosságot érintő megszorítás. Ezt - szerintük - a "tehermegosztás" politikájával váltják ki, vagyis bizonyos gazdasági szektorokat adóztatnak keményen. Ebből annyi igaz, hogy különadókat vetettek ki, ami a beruházások és a hitelezés lefékeződését, ezáltal a növekedés befagyását okozta. Közben azonban javában zajlik a lakosság megszorítása. A kormány 2011-ben a járulékot, 2012-ben az áfa mértékét emelte. Évekig hallgattuk a fideszes megmondóembereket arról, hogy az üzemanyagárak mérséklése kizárólag elhatározás kérdése. Ehhez képest a benzin és a gázolaj ára olyan magasságokba jutott a jelenlegi kormány alatt, amilyenekre korábban csak rémálmukban gondolhattak az emberek.

 

Napirenden van továbbá a közösségi közlekedés kedvezményeinek megvonása, és növekedni fognak a lakosság terhei a gyógyszerfogyasztás terén is. Lassan mondom, hogy mindenki értse: ezek közvetlen lakossági tehernövelések. A kormány angolul már leírta az 'austerity' kifejezést, Magyarországon maradt csak tiltólistán a 'megszorítás' szó. Ez a viselkedés nem pusztán kettős beszéd, hanem színtiszta gyávaság.

 

És akkor itt van a nemzetgazdasági tárca ötletgyárának legújabb lidércnyomása, a tranzakciós adó. Itt valaki valamit nagyon félreértett a Fideszben, már megint. Mert tényleg létezik a Tobin-adó koncepciója, ám az egyfelől kifejezetten a spekulatív pénzáramlást adóztatná, másfelől világméretben tenné ezt és a globális egyenlőtlenségek csökkentése érdekében használná fel a bevételt. Amit Matolcsy György minisztériumában kifundáltak, az viszont egyszerűen egy pénzforgalmi áfa. Olyan adó, amit minden kanyarban meg kellene fizetni, mindig levonnák, amikor pénzt utalunk, például akkor is, amikor a NAV-nak fizetjük be a közterheket. Ha ehhez hozzácsapjuk még Matolcsy György fantazmagóriáját is a többkulcsos, a tetején 30 százalékos áfa ügyében, akkor valós képet alkothatunk a kormány politikájáról.

 

Hazug ígéretek, kétszínűség és bénító adók. Ez a Fidesz politikája.

 

Az írást teljes terjedelmében az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.