Megváltozott helyzet
Ha értelmezni szeretnénk Orbán Viktor magatartását az érvénytelen kvóta-referendum után, érdemes felidéznünk a miniszterelnök néhány korábbi nyilatkozatát. Azt már hallottuk tőle: ha a kisvasutat úgymond támadják, meg kell hosszabbítani a vonalát csak azért is! A politikai értelemben vett dackorszakból a jelek szerint a kormányfő a mai napig nem tudott kilépni.
Megváltozott helyzet

De nem csupán Orbán személyiségével magyarázható, hogy a népszavazás eredménytelenségének ellenére immáron sokadszor is hozzányúl az alaptörvényhez. A Habony Árpád nevével fémjelzett kommunikációs team stratégiájának része lehet a magyar társadalom sokkolása egy újabb irracionális lépés révén.

A kvóta-referendum, mely ügydöntőnek még érvényessége esetén sem lenne mondható az uniós jog elsőbbsége miatt, jelentőségét tekintve vetekszik a 2008-as úgynevezett szociális népszavazással. Ez a több milliárd forintnyi közpénzből megrendezett közvélemény-kutatás ugyanúgy a pillanatnyi közhangulatot tükrözi most, mint nyolc éve az a másik, amely előkészítette a baloldali kabinet bukását. Orbán Viktor azonban még véletlenül sem követi Gyurcsány Ferenc akkori példáját. Ellenkezőleg: győzelemként tünteti fel súlyos vereségét, s e hazugság folyamatos sulykolása a kormánypárti médiában a cselekvőképesség érzetét kelti az állampolgárokban. A miniszterelnök ugyanis minden valószínűség szerint kész forgatókönyvvel rendelkezett a referendum érvénytelenségének esetére is.

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.