Meglepetés ember válthatja le Orbán Viktort?
Bíró Nagy András, a Policy Solutions igazgatója nyilatkozott a Népszavának az ellenzéki oldalon fennálló új helyzetről, a 4K! párttá alakulásáról és a következő választásokon elképzelhető helyzetről.
Meglepetés ember válthatja le Orbán Viktort?

"Bíró Nagy András szerint a Fidesz által javasolt új választási rendszer olyan helyzetet teremt, amelyben a baloldali összefogás gyakorlatilag matematikai kényszerré válik. "Egy olyan választási szituációban, amikor a mandátumok több mint felét egyéni körzetekben, relatív többséggel meg lehet majd nyerni, összefogás nélkül reménytelenné válik egy szétaprózódott oldal helyzete. Aki tehát kormányváltásban lesz érdekelt, nagy valószínűséggel részt kell hogy vegyen majd egy szélesebb összefogásban" - fogalmazott.Az ugyanakkor egy komoly kérdés, hogy a számos szervezet tud-e olyan jelöltet találni, aki mögé egységesen felsorakozhat. A vasárnapi civil tüntetés alternatív köztársasági elnökre vonatkozó kezdeményezése azt jelzi, hogy az "ellenzék vezérének" kijelölésére nem feltétlenül csak az MSZP, az LMP vagy a DKP, hanem a parlamenten kívüli szereplők részéről is érkezhet majd javaslat.Bíró Nagy András szerint, ha a 4K! valóban képes lesz erőteljesen megjelenni a magyar pártrendszerben, az LMP-nek okozhatja a legtöbb fejtörést. "Az már így is elgondolkoztató lehet az ökopárt számára, hogy hasonló üzenetekkel operálva a civilek olyan nagyságrendű tüntetéseket tudtak összehozni az elmúlt egy évben, amilyeneket ők fennállásuk óta még nem."" - olvasható a napilap internetes kiadásában.

 

Mindazonáltal az összes spekulációt a teljes, átfogó kép perspektíváján keresztül érdemes nézni: "A problémát az okozhatja, ha a fragmentálódás után, a következő választások előtt mégsem tudna összeállni egy széles koalíció, amely az Orbán-kormány leváltását tűzi ki célul" - mondta a Népszavának Bíró Nagy.

 

A teljes írást a Népszava online kiadásában olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.