Megalázó felülvizsgálat
Január 1-től számos hátrány érte a mozgáskorlátozottakat – állítják a fogyatékkal élők. Megszűnt többek között a rokkantsági nyugdíj, helyette rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak az érintettek. A mozgáskorlátozottak kifogásolják, hogy emiatt olyanoknak is felülvizsgálatra kell jelentkezniük, akiknek az állapotában nem várható javulás.Emiatt a mozgáskorlátozottak akár a strasbourgi bíróságig is hajlandóak elmenni - jelent meg a HVG.hu-n.

Megalázó helyzeteket szül a kormány spórolási elképzelése. A január 1-jén életbe lépett törvény szerint mindazoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik 1955. január 1. után születtek, úgynevezett "komplex minősítést kell kérniük". Aki ezt nyilatkozatban nem kéri március 31-ig, az május 1. után nem kap rokkantsági ellátást. Ez a 370 ezer aktív korú, rokkantsági járulékot kapó ember felét, körülbelül 180 ezer mozgáskorlátozottat érint. A kormány célja ezzel, hogy "visszavezesse a munka világába azokat, akik még aktívan dolgozhatnak". A fogyatékkal élők szerint viszont eleve hátránnyal indulnak az egészséges emberekkel szemben, és a jelenlegi munkanélküliségi ráta és gazdasági helyzet mellett nem gondolják, hogy őket fogják alkalmazni.„Feleslegesen költik az állam pénzét, amikor felülvizsgálnak számtalan olyan embert, akinek végleges az állapota. Egy-egy felülvizsgálat akár 6000 forintba is kerülhet. Többet veszít, mint nyer az állam a felülvizsgálatokon” – mondta a hvg.hu-nak Bernáth Júlia, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) rehabilitációs gazdasági szakértője. A Kisalföld is írt egy olyan férfiról, akinek meg kellene jelennie felülvizsgálaton, miközben mindkét lábát amputálták, két kezén pedig összesen három ujja hiányzik.

 

"Egyre gyakoribbak az extrém esetek" - monda a hvg.hu-nak Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. Példaként említette, hogy egy visszarendelt, szklerózis multiplexben szenvedő embert átsoroltak, mert amikor épp az orvos előtt állt, jobb volt az állapota, mint általában. "Szklerózisos beteg az egyik pillanatban tolószékben ül, a másik pillanatban fel bír állni. Nem lehet előre megjósolni, milyen állapotban lesz, amikor az orvos elé áll" - tette hozzá Hegedűs. De jogsegélyt nyújtanak olyan, combközéptájt csonkolt férfinak is, aki korábban kamionsofőrként dolgozott és nem kapta meg a rokkantsági ellátást. Hasonlóképpen járt egy negyed tüdővel, csípőprotézissel élő kőműves is, akinek egy év alatt hétszer tört el csontja. A bizottság azonban rehabilitálhatónak ítélte meg.

 

A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.