"Még jól is jöhet, ha megerősödnek" - mit gondol a Fidesz a Jobbikról?
Bár a Jobbikot tartják a legkomolyabb ellenzéki veszélyforrásnak a nagyobbik kormánypártban, a párt szervezetlensége és megosztottsága miatt egyelőre nem dolgoztak ki külön stratégiát a szélsőségesek kezelésére a Fidesz vezetésében. Van, aki úgy véli, még jól is jöhet a Fidesznek a Jobbik átmeneti erősödése, mert ijesztgetni lehet az EU-t, hogy a Fidesznél csak rosszabb jöhet - írja a HVG.hu.

„Az esetek 90 százalékában ugyanazt mondják, mint a másik két ellenzéki párt, ugyanazzal a vehemenciával támadnak, legfeljebb az EU- vagy a romakérdésben vallott szélsőséges nézeteik alapján különböztethetők meg az LMP-től és az MSZP-től. Ugyanakkor egy sor ügyben szakmailag sokszor felkészültebbek, mint a többiek, nem lehet őket kézlegyintéssel elintézni” – elemezte a Jobbik parlamenti tevékenységét a Fidesz egyik, neve elhallgatását kérő parlamenti képviselője, aki arra számít, hogy a 2012-2013-as évben tovább fog növekedni az ellenzéki párt támogatottsága.

 

A Jobbik erősödését ellentmondásosan ítélik meg a nagyobbik kormánypártban. Fideszes források szerint, míg az MSZP lecsúszását húszéves küzdelem eredményeként, nagy sikerként könyvelik el a párt vezetésében, a Jobbik felemelkedését a szervezeti ereje és a válság miatti kiábrándultság miatt kockázatosnak tartják. Ennek ellenére forrásaink szerint a Fidesz elnöksége kezelhetőnek tartja a jelenséget, ezért továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy 2014-ben egyfordulós legyen a választás.

 

A hvg.hu által megkeresett fideszes politikusok szerint a párt stratégiájában a változó trendek ellenére nem következett be változás. Miként egy forrásunk fogalmazott, „Orbán továbbra is úgy véli, hogy a szavazók nem a pártok hitbizományai, ezért nem a pártokkal, hanem a szavazókkal kell a kapcsolatot tartani és visszahódítani őket”. Forrásaink szerint erre utalt a február 8-i egri kihelyezett frakcióülésen is, ahol a miniszterelnök-pártelnök arról beszélt, hogy a választások óta a Fidesztől elpártolt 15 százaléknyi választóból 10-et biztosan vissza lehet szerezni a ciklus végéig, és az elégedetlenek megosztása a Jobbik, illetve az MSZP között lehetővé teszi, hogy a kormánypárt a centrumban maradhasson.

 

Ennek ellenére több fideszes politikus is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a kormánypárt vezetésében jobban tartanak a Jobbiktól, mint az MSZP visszaerősödésétől, vagy attól, hogy az LMP a közeljövőben szélesebb tömegeket megmozgató néppárttá fejlődik. Többen is azt mondták, EU-ellenes megszólalásai, „szabadságharcos”, „gyarmatosítós” retorikája arra utal, hogy Orbán Viktor nem szeretné elengedni táborából ezeket a választókat. A  százezres tömegeket mozgató Békemenetet pedig úgy ítélik meg a kormánypártban, mint ami szervezeti erőt képes felmutatni a Jobbikkal szemben, és elbizonytalanítja azokat a szavazókat, akiket eddig magával ragadott az ellenzéki párt politikája.

 

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.