Matolcsy a Niagarának kormányozta a gyorsnaszádot
"Az unortodox gazdaságpolitika fenegyereke az elmúlt hetek után még mindig azt hiszi, hogy megválthatja Magyarországot a „vudugazdaságpolitikával”. Ezt mindenki meg fogja érezni. A saját bőrén." - írja az Egyenlítő a jelenlegi kormánypolitikáról.
Matolcsy a Niagarának kormányozta a gyorsnaszádot

"Van három tényező, amiből a Fidesz politikusai sosem tudnak kifogyni: cinizmus, nagyotmondás és mellébeszélés. Ez Matolcsy Györgyre is igaz, aki a Magyar Televízió műsorában hozta szokásos formáját, és fapofával próbálta elhitetni az eddigi gazdaságpolitika sikerét." - nyitja az Egyenlítő blog a cikkét, amelyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap esti tévés szereplésében elhangzottakat értékelik.

 

A fő kérdés ezúttal nem csak az IMF-ügy volt, hanem szélesebb kontextusban, a kormány gazdaságpolitikájának fundamentuma, az ún. unortodox gazdaságpolitika volt. Néhány szemelvény a blogból:

 

"Kedves miniszterünk a lakosságot még mindig homogén csoportként kezeli. Az elmúlt másfél évben ugyanis – paradox módon – pont azoknak a terhei nőttek a leginkább, akik rászorulnak, valamint el vannak adósodva, és azoknak csökkent legjobban, akik a legtehetősebb csoportokba tartoznak. A jövő évi 1400 milliárdos megszorítás, ami többnyire adóemelések révén valósul meg, soha nem látott terhet ró mind a KKV szektorra, mind a háztartásokra.

 

A bankadót pedig azért kellett bevezetni, hogy kompenzálják az egykulcsos adó által keletkezett veszteséget, és nem azért, hogy bármilyen egyensúlyteremtésben részt vegyenek a hazai bankok. Amennyiben az ortodox gazdaságpolitikát alkalmazták volna, az euró nem döntött volt negatív rekordot, a svájci frank nem mozogna 250 forintos árfolyam körül, és a kockázati felárak jóval alacsonyabbak lennének. A nem hagyományos módszerek miatt kerültünk a tönk szélére."

 

Az aktualitások kapcsán szóba került az ország finanszírozhatósága és a forint árfolyama is: "A miniszternek egy dologban igaza van: a forint tényleg nem volt végveszélyben, mivel még most is abban van. Nem a spekulánsok miatt van tartósan 300 forint felett az árfolyam, hanem mert a befektetők elvesztették a bizalmukat az országban. Ideje lenne belátni drága Matolcsy úr, hogy az árfolyam elszállásának Ön az egyik fő felelőse. Elszenvedője pedig a magyar lakosság. "

 

A konklúzió mindazonáltal nem túl biztató:

 

"Mint látható a legújabb elemzői jelentés alapján, amelyet a neves Merril Lynch készített, jövőre nem hogy a fogyasztás fog zuhanni, hanem még a beruházások is a negatív tartományba esnek. Látható, hogy mindeközben Lengyelországban pörög a gazdaság, pedig ugyanúgy ki vannak ők is téve az európai adósságválságnak."

 

A teljes írást az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.