"Matelcsy": keménykedett a kormány a szolgáltatókkal
A kormányzati szándék és a szolgáltatók elképzelései több ponton sem közeledtek egymáshoz. A percalapú adót várhatóan szeptemberben vezetik be.

A telekommunikációs cégek és a kormány telefonadó ügyében összehívott péntek délutáni egyeztetésről elsőként kiszivárgó hírmorzsák még azt a látszatot keltették, hogy a  negyedik, érdemben utolsó tárgyalásnak nem volt sok értelme, mert alig közeledtek egymáshoz az álláspontok, "a helyzet azonban ettől lényegesen árnyaltabb" - mondta a hvg.hu-nak egy, a tárgyaláson személyesen részt vevő vállalati tisztviselő.

 

A két héttel ezelőtt ismertetett  Széll Kálmán terv 2.0 egyik sarkalatos pontja a telefonadó júliusi bevezetése, ami szerint 2 forint adót kellene fizetni a telefonálás percei, az sms és mms küldés darabjai után. Igaz, Matolcsy György a szerdai Fidesz-frakció ülésén már augusztusi bevezetésről beszélt, illetve arról, hogy az idősek miatt havonta 10 percnyi telefonhívás adómentes lenne.

 

A szakma által csak "Matelcsyként" emlegetett adó bevezetésével azonban számos technikai, pénzügyi és technológiai kérdés merült fel, amiatt is egyeztettek többször a kormányzati és iparági érintettek. A telefonos szolgáltató cégeknek elsősorban a percalapú adóztatással van a legnagyobb bajuk, ezért a pénteki egyeztetések megkezdéséig kaptak időt, az ötletelésre.

 

Ha már adó, akkor arányosnak kell lennie - szólt a kormányzati érv, és nagyjából ezen meg is bukott a Telenor és a Vodafone által képviselt előfizetőalapú adóztatás ügye - mondta az egyik mobilcég neve elhallgatását kérő képviselője. Úgy tudjuk, a legtöbb előfizetéssel rendelkező Magyar Telekom, egyfajta középutas megoldást választott, mivel mobil és vezetékes hálózattal is rendekezik. A tárgyaláson felmerült két modell - azaz a percalapú és az előfizetés alapú adó - egyaránt sújtaná a céget.

 

A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.