Magyarországon társadalmi államcsőd van
No, para. Tudom, hogy az államcsőd kifejezést csak gazdaságpolitikában ismerik. Pedig az állam feladatai lényegesen összetettebbek mintsem a fiskális izék világáról szóljon. Nem is értek a gazdaságpolitika mélységeihez, de unós untalan mantrázták a rendszerváltáskor: a szocialista nagyvállalatok csődbe fognak menni, mert drágán és rossz hatékonysággal végzik a feladatukat.
Magyarországon társadalmi államcsőd van

Oké, ha tetszik, ha nem az állam is egy szolgáltató. Én, magyar ember befizetek egy halom pénzt és ezért cserébe szolgáltatásokat várok el. Nos, ezek az állami szolgáltatások drágák és rossz minőségűek. Ott tart a dolog, hogy fél millió ember mondta azt, hogy a Magyar Állam nem biztosít számomra elégséges szolgáltatást, így itt hagyom keresek egy más államot, mely megadja az adómért cserébe azokat a szolgáltatásokat, melyre nekem szükségem van. És közel három millió olyan ember lehet, akik nem kapják meg az államtól azt ami alap szolgáltatás lenne: ne éljek nyomorban. És további 2-3 millió ember nem elégedett a -becslésem szerint- valamelyik állami szolgáltatással.

 

Azt hiszem ezt a folyamatot nevezhetjük társadalmi államcsődnek.

 

Társadalmi államcsőd van, mert Magyarországon gyakorlatilag nem számítanak az állami és politikai szektor szemében a kompetenciák. Az uram-bátyám-koma-sogor egy sarokban lemutyizuk államszervezési elvet nem is érdekli, hogy a rendszerben minél nagyobb teljesítmény legyen. Lojalitás az fontos, kompetencia, kritika nem. Pofa befog, gondolkozni tilos. Jó, havernak meg meg van a pénze oszt kussol.

 

Az írás folytatását a Piroslapok blogon olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.