Magyarország rettentően egyedül maradt
Az Orbán által bejelentett regionális együttműködésről a többi ország nem tud vagy nem kér belőle. Közben Spanyolország komoly engedményeket kap, amiről mi nem is álmodhatunk.
Magyarország rettentően egyedül maradt

Orbán Viktor félrevezetett minket. Még májusban fejeztük ki egyetértésünket az általa bejelentett regionális együttműködés kapcsán, ami a Közép-Kelet-Európába áramló külföldi hitelek szintjének fenntartását szolgálta volna. Amint azonban arról tegnap az Index és a portfolio.hu írt, a miniszterelnök által bejelentett regionális együttműködésről a többi ország vagy nem is tud, vagy egyszerűen nem kér belőle.

 

Rettentően egyedül maradtunk.

 

A múlt hónapban a miniszterelnök egy brüsszeli tanácskozás apropóján jelentette be, hogy a 2009-es, ún. Bécsi Kezdeményezéshez hasonló megállapodást kívánnak kötni a visegrádi országok. A bejelentés szerint ezzel szeretnék biztosítani, hogy a nyugati bankok a görögök által indukált eurokrízis ellenére is tartsák fenn hitelezésüket a négy visegrádi ország felé. Egy ilyen egyezmény nyilván üdvös lett volna Magyarország számára, hiszen az egyik legfőbb gazdasági problémánkat éppen a hitelezés, és ezen keresztül a beruházások rendkívül alacsony szintje jelenti.

 

Az esetleges közös régiós fellépés tehát Magyarország EU-n belüli gazdaságpolitikai elszigeteltségének élő cáfolata és valódi gazdaságdiplomáciai siker lett volna.

 

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy az egész ötlet nem volt több kommunikációs trükknél. A vonatkozó információk azt mutatják, hogy sem a lengyelek, sem a csehek, sem a szlovákok nem kívánják ezt a kérdést régiós problémaként kezelni.

 

Ez persze nem véletlen, hiszen a lengyeleknél és a cseheknél nem csökkent a külföldi bankok hitelezési tevékenysége, sőt ezek az országok az elmúlt két évben egy valóságos gazdasági mini-boomon mentek keresztül. A szlovákok mint az eurózóna tagjai pedig magától értetődően más elbírálási szempontok alá esnek banki szempontból, mint a többi régiós ország – ráadásul a szlovák pénzügyminiszter állítólag még csak nem is hallott Orbán Viktor ötletéről.

 

Nyilvánvaló tehát, hogy bármelyik visegrádi ország csak rontana a saját helyzetén, ha Magyarországgal kötné össze a szekerét. Hazánkban ugyanis nemcsak, hogy sokkal súlyosabb a gazdasági helyzet, mint náluk, hanem számukra teljesen felesleges gazdaságdiplomáciai terhet is jelentenénk.

 

A teljes írást a Véleményvezéren olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.