Magyarország: egészen Balkán
Már többször írtunk arról, hogy a magyar demokrácia jelentősen átalakult az elmúlt években. A kormány feketelistáján szereplő hazai és nemzetközi civil és államközi jogvédő szervezetek is felhívták arra a figyelmet, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének leépülése, a folyamatosan növekvő korrupció miatt hazánk kezd kikerülni az egyértelműen nyugati értelemben vett demokráciák köréből.
Magyarország: egészen Balkán

A különféle jelentések felhívják arra a figyelmet, hogy Magyarország kezd lecsúszni, "félig konszolidált demokráciává" válni. Jobban érthető ez a mondat, ha arra tekintünk, hogy mely országok tartoznak ebbe a körbe. Ilyen félig konszolidált demokrácia Szerbia, Horvátország, Románia és Bulgária. Azaz, kezd valósággá válni a jól ismert dalszöveg, amely szerint Magyarország "egészen Balkán".

 

A fékek és ellensúlyok vége?

 

A magyar demokrácia "balkanizálódása" hosszabb folyamat eredménye, amelynek gyökerei a rendszerváltás kezdeti eufóriájának végéhez kötődnek. Gyakorlatilag az 1990-es évek végétől megjelentek olyan elemek a mindenkori politikában, amelyek kevéssé voltak összeegyeztethetőek a nyugati mércékkel. Ez a folyamat felgyorsult a 2000-es években, s külön lökést adott ennek a 2010-es választás, amikor is a kormánypártok kétharmados - azaz alkotmányozásra is alkalmas - felhatalmazást kaptak.

 

Már írtunk arról, ahogy ezzel a felhatalmazással a kormánypártok éltek. Nem elég, hogy egypárti új alkotmányt alkottak, ráadásul annak a szövegét is folyamatosan módosították, jellemzően aktuálpolitikai igényeiknek megfelelően. 2012. és 2014. között, két év alatt ötször módosították az Alaptörvényt (ha még az Alaptörvény módosítását jelentő Átmeneti Rendelkezéseket is hozzá vesszük, akkor ez a szám hatra emelkedik). Ráadásul a változtatások iránya egyértelmű volt: a fékek és ellensúlyok rendszerének szisztematikus leépítése.

 

Az Alkotmány, majd az Alaptörvény módosításaival jelentősen meggyengítették az Alkotmánybíróságot, bebetonozták az igazságszolgáltatás új, több ponton a kormánypártokhoz kötődő vezetőit (elsősorban a legfőbb ügyészt és a mindenható Országos Bírósági Hivatal elnökét), a médiát korlátozó szabályokat vezettek be (amelyek egy részétől a nemzetközi nyomás miatt a kormánynak vissza kellett lépnie), a hetekben pedig új frontot nyitottak ebben a harcban az új reklámadó bevezetésével. Az országgyűlés ellenőrző szerveinek a befolyása is csökkent. Mindezeken túl jelentősen visszaszorították az önkormányzatiságot, a helyi közösségek mozgásterét leszűkítették, feladataik jó részét elvették, a megyei önkormányzatokat egyfajta "kádertemetővé alakították".

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasahtó el.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.